O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (35 voturi, medie: 3,69 din 5)
Încarc...

Beneficii argila pentru digestie, ten si sanatate

Beneficii argila pentru digestie, ten si sanatate

Prin continutul bogat in minerale si alte substante, argila are multiple beneficii pentru organism atat administrata intern cat si aplicata extern in tratamente dermatologice.

Digestia si tenul tau iti vor multumi! Intinereste-te cu ajutorul argilei!

Ce este de fapt argila?

Argila este o minune a naturii, efectele ei depasesc inclusiv credintele si asteptarile multora dintre noi.

Argila este lutul acela cu diferite nuante: alb, gri, albastrui, galben, brun-roscat, verde si multe alte variatii care insa are si utilizari cosmetice si terapeutice.

Argila se foloseste din cele mai vechi timpuri atat pentru uz intern cat si pentru uz extern. Argila este considerata un aliat al sanatatii si frumusetii fiind utilizata de mii de ani in medicina si in cosmetica.

Ce tipuri de argila exista

Se cunosc mai multe feluri de argila:

  • Argila albastra, de Raciu, este o argila din Romania, descoperita in judetul Mures cu proprietati si capacitati de regenerare fantastice.
  • Argila alba, denumita si CAOLIN are o usoara nuanta galbuie si o cantitate crescuta de calciu, care-i da culoarea respectiva. Din argila alba, foarte mult folosita in China, se obtin portelanurile albe.
  • Argila Algo, galbena, provenita din muntii Himalaya
  • Argila de culoare roscata, pe care o numim argila rosie, are un continut crescut in cupru.
  • Argila verde provine din degradarea unor plante si contine o cantitate mare de fier.
  • Mai exista si o argila bruna, mai degraba neagra, care contine un complex de minerale, in proportii aproximativ egale.

CURA CU ARGILA:

Primul pas pe care il putem face pentru a ne ajuta si a ne remineraliza organismul, este cura interna cu argila.

Pentru ca este romaneasca, respectiv pentru ca are compozitia si vibratia optima pentru noi, cei care traim in Romania va recomandam sa folositi pentru cura interna: Argila Albastra de Râciu

Cura cu argila de 21 de zile se face in 2 pasi:

  1. Pentru primul pas, in primele 3 zile se foloseste apa de argila, care se obtine astfel:
    Intr-un pahar transparent, se pun 200 ml de apa, la care se adauga 1 lingurita cu pudra de argila. Se amesteca folosind o lingura de lemn, portelan, plastic sau melamina (NU metalica), apa se tulbura, apoi se lasa 8 ore dupa care se poate consuma.
    In timpul noptii, mineralele si alte substante care ne sunt folositoare se dizolva si/sau se imbiba in apa.
    Dimineata, pe stomacul gol, inainte de orice altceva (cafea, ceai, mancare) bem apa din pahar fara sa o mai agitam.
    Este bine sa o preparam intr-un pahar transparent, pentru ca putem vedea ce se intampla cu continutul. In momentul in care argila se apropie de buza paharului ne oprim, iar ceea ce ramane se arunca.
    Nu este indicat in primele 3 zile sa consumam si malul format.
  2. Pentru pasul doi, in zilele 4-21, bem apa de argila cu tot cu argila:
    Punem aceeasi lingurita de argila in acelasi pahar transparent, insa dimineata, pe stomacul gol, amestecam energic si consumam apa cu tot cu argila, asigurandu-ne ca am baut toata argila chiar daca mai adaugam putina apa dupa golirea paharului.

Cura cu argila este benefica in multe situatii, de exemplu in afectiuni ale colonului, ale intestinului subtire si ale intestinului gros.

Aceasta cura cu apa de argila se tine timp de 21 de zile si se poate repeta dupa alte 21 de zile de pauza. Cura se poate prelungi pana la sase luni, tinand cont de cele 21 de zile de pauza intre cure.

In paralel, se poate face o cura cu ceaiuri din plante, care intaresc actiunea argilei.

Argila are rezultate dovedite in mai multe afectiuni cum ar fi:

  • in hepatitele cronice si hepatitele acute virale A, B, C
  • ca proces de detoxifiere si curatare a aparatului digestiv
  • in afectiunile pancreatice, inclusiv diabetul, care este o boala metabolica

Tratamentele interne cu argila se folosesc si in:

  • gastrite, ulcer gastric sau ulcer duodenal, esofagita, esofagita de reflux
  • tulburari renale, cum ar fi infectii urinare, litiaze renale, asa-zisul nisip renal
  • afectiuni respiratorii precum bronsite (acute sau cronice) si insuficienta respiratorie
  • afectiunile aparatului cardiovascular (hipertensiune)
  • boli circulatorii – hemoroizii si varicele
  • detoxifierea organismului de toxine si metale grele

Tratamentul cu argila poate fi folosit si in nevroza, psihoza, in tulburarile de menopauza, la femeile care au bufeuri, chiar si in timpul menstruatiei.

Argila alba se mai foloseste si in osteoporoza, pentru ca ajuta la remineralizare.


UTILIZAREA EXTERNA A ARGILEI:

Pentru uz extern, argila este recunoscuta in special in tratamentele cosmetice. Acestea sunt usor de preparat in casa si nu sunt foarte scumpe. Pentru probleme dermatologice, argila se utilizeaza atat extern, cat si intern.

tratament cosmetic cu argila

Iata cateva idei mai jos in functie de ten:

Masca cu argila se poate amesteca cu apa termala, apa florala sau alte ingrediente utile.

  • Persoanele cu ten normal-uscat pot folosi miere, iaurt, smantana, lapte sau glicerina vegetala in loc de apa sau pot adauga piure de avocado, castravete sau cateva picaturi de ulei de jojoba sau argan in amestecul obtinut.
  • Persoanele cu ten gras pot adauga suc de lamaie sau un albus de ou. Cele cu ten predispus la aparitia acneei pot adauga de asemenea suc de lamaie in amestec, 1-2 picaturi de ulei esential de lavanda sau de arbore de ceai.
    Masca se intinde uniform si se mentine pe fata circa 15-20 de minute, pana se usuca, apoi se indeparteaza cu apa calduta.
    Pentru a obtine rezultate cat mai bune in urma tratamentului, masca se poate indeparta cu ajutorul unei infuzii caldute de musetel, apa de trandafiri sau apa termala.
  • In cazul persoanelor cu ten atipic sau uscat, cu lipsa de grasime sau matur, adica un ten uscat si cu senzatie de “stransoare” dupa demachiere, masca se indeparteaza inainte de uscare, pentru a evita iritarea tenului.

Masca se recomanda a fi utilizata o data pe saptamana. Pentru rezultate cat mai eficiente in tratamentul de infrumusetare a tenului, pastrati o zona libera in jurul ochilor, portiune pe care puteti aplica o crema grasa sau una antirid. Pe pleoape, puteti aplica si comprese cu decoct de musetel sau de albastrele, rondele de cartof sau castravete crud.

Masca pe baza de argila este una dintre cele mai eficiente terapii locale pentru tratarea acneei. Performanta ei poate fi sporita prin adaosul de aloe, extract de castravete, menta, ovaz.

Argila absoarbe foarte bine sebumul in exces, toxinele si impuritatile din piele, revitalizand tenul si inchizand porii.

Argila are proprietati analgezice si anti-inflamatorii, are capacitatea de a stimula circulatia sangelui si a limfei, de a indeparta celulele moarte ale pielii, de a absorbi impuritatile si grasimile, insa este suficient de delicata pentru a fi folosita saptamanal sau chiar zilnic, in cazul unor afectiuni mai serioase.

Argila cosmetica are proprietati unice absorbante datorate incarcaturii sale electrice. Are o sarcina negativa, atragand astfel particulele incarcate pozitiv, marea majoritate a substantelor toxice avand o sarcina pozitiva. Argila provine din degradarea chimica a unor roci si are o compozitie compatibila cu cea a corpului uman: 49% siliciu, 5,6% aluminiu, 4,4% oxid de fier, 4,2% magneziu, 3% oxizi alcalini de fier, 7,4% apa.

Argila are un rol antiseptic si cicatrizant, ajutand la reconstructia tesutului lezat. Pentru o aplicare eficienta si un rezultat optim, specialistii o recomanda sub forma de masti, in formule adaptate diverselor probleme specifice adolescentilor, femeilor sau barbatilor.


Iti recomandam asadar sa utilizezi argila atat intern cat si extern, vei constata niste beneficii remarcabile care iti vor depasii chiar asteptarile!


Referinte:

– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20640226/
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30347697/
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36104620/
– https://www.lunduniversity.lu.se/article/clay-ancient-material-great-future
– https://mylittlescholars.com.au/why-children-should-play-with-clay/

47 intrebari si raspunsuri la “Beneficii argila pentru digestie, ten si sanatate

  1. Dana says:

    Bună ziua!!!

    As dori sa știu dacă este Bună această argila albastra pentru Crizele de epilepsie

    Și cum ar trebui să o folosesc

    Mulțumesc mult și aștept răspunsul dumneavoastră

  2. Pingback: Curatarea tenului - rutina zilnica corecta pentru fiecare tip de piele - minuneanaturii.ro

  3. Miha says:

    Buna ziua. Pt oboseala pe timpul sarcinii dar si dupa aceea in alaptare cum sa iau va rog?
    Pt copil 2 ani si bebe nou nascut ajuta la colici si mineralizare?
    Multumesc!

  4. Raluca ioana says:

    Buna ziua .As avea o intrebare am cumparat argila verde se poate folosi si uz intern.Am colon iritabil sunt mereu atenta la ceea ce mananc si ovar policistic nu mai stiu cum sa scap de aceneea de pe fata.Ma poate ajuta in ambele cazuri si intern si extern

  5. Stefania says:

    Buna ziua! La cat timp dupa apa cu argila se poate manca? Se pot asocia probiotice (Lacium, Jarrodophilus)? Multumesc!

  6. Bunea Madalina says:

    Bună,aş dori sa incep o cura de detox cu argila algo si consum ulei de ficat de cod Mollers,gel de aloevera,spirulina,iau si vimitamina e,magzneziu,colagen, biotina pt par,ca am slabit 40 kg cu alimentatie sanatoasa si as incerca si produsele de mai sus,toate enumerate impreuna sa fac o cura de 3 luni e mult sau ? Ma refer daca merg combinatia, sau e foarte mult ? Multumesc!

  7. Dobre Mirela says:

    Buna ziua, spuneti mi va rog ptr baietel de 9 ani care are o dermatita pe obraji (usor rosiatici) ,antebrate si pulpe picioare sunt foarte aspre, ce tratament ar fi indicat ? Si ce sa i scot din alimentatie ?

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Ce va recomand ar fi:
      Plasma Quinton, de 3 ori pe zi cate o fiola
      Siliciu, de 2 ori cate 15ml

      Sa urmeze acest tratament macar 3 luni si de obseevat ce se intampla in aceasta perioada.

      De exclus ar fi:
      – lactatele
      – glutenul
      – zaharul
      – toti aditivii alimentari

      Acum aceasta ar fi lista completa de exclus, este posibil ca sensibilitatea lui sa fie doar la una sau unele din acestea.

  8. Ana says:

    Buna ziua!
    Pentru o cura cu argila in sindromul de intestin iritabil cu diaree, este nevoie si de regim?
    Ce tip de argila din cele prezentate, recomandati in acest caz?

    Va multumesc!

  9. Lenuta says:

    Bună ziua, am fost diagnosticata cu gastrita cronica atrofica de 5 ani și ma confrunt cu o balonare excesiva indiferent de tratament medicamentos și regim alimentar. Pot folosi argila? De care ? Mulțumesc anticipat!

  10. Bencovici Bogdan says:

    Bună dimineața și La Multi Ani pentru noul an!Am fost diagnosticat pe la jumătatea anului trecut cu o colita ulcerativa și în momentul de față sunt sub tratament cu Pentasa(1g) și Prednisona(5g).Ați putea să îmi spuneți dacă ar fi indicat să încep și o cura cu argila?
    Mulțumesc frumos și aștept răspunsul dumneavoastră.

  11. paun adriana says:

    Buna seara, felicitari pt ceea ce faceti! am 57 ani acum 10 ani am lesinat m-am inegrit (tocmai ce murise mama eu i-am inchis ochii) am ajuns la Universitar Buc ct rmn am inflamatie pe creier ce imi da crize epilepsie de aici atacuri panica tensiune oscilanta am mai lesinat pe strada am luat frica sa mai ies, depresie puternica…nu ma recunosc.am tratament epilepsie de la psiho si pt tensiune. Argila mi-ar face bine?

  12. Andreea says:

    Bună! Am gastrită și colon iritabil pe diaree :(. In urmă cu 4 ani am făcut o intervenție de micșorare a stomacului. As putea sa folosesc Argila!?

  13. Komsa Sarolta says:

    Argila cu adevărat are beneficii remarcabile! Nu cred că este cunoscut pe cum ar trebui! Multe dintre problemele mele de sănătate a rezolvat!! Era de necrezut!!!

  14. Pingback: De ce e sanatos sa mananci prima data salata? - Blogul Minunea Naturii

  15. Gabriela says:

    Buna seara! Argila are eficienta in tratarea infecției cu Demodex? Am luat diverse tratamente, mi-am schimbat alimentația, eliminand alimentele care întrețin inflamația, însă nu am cunoscut nicio ameliorare in acest sens.

  16. Pingback: Rasfat si relaxare prin cosmetice naturale – Blogul Minunea Naturii

  17. Pingback: Detoxifierea de primavara – prilej pentru a renaste – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *