O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Este ovăzul cu fructe o masă hrănitoare? (Legitatea #504)

Este ovăzul cu fructe o masă hrănitoare? (Legitatea #504)

Am primit de la o doamnă următoarea întrebare:

„Eu mănânc dimineața terci de ovăz cu fructe, este o combinație corectă?”

Răspunsul este: „Depinde!”

  • depinde ce fel de fructe folosim – ideal este să folosim fructe de pădure, nu din cele foarte dulci și nu doar banane, portocale sau struguri
  • depinde dacă are sau nu are zahăr adăugat – zahărul face mult rău, chiar dacă este mâncat dimineața
  • depinde dacă sunt doar ovăz și fructe sau sunt adăugate și nuci, semințe sau fulgi de cocos, care cresc valoarea nutritivă a acestui mic dejun
  • depinde dacă avem în fiecare zi aceeași masă sau alternăm acest mic dejun cu unul mai bogat în proteine

Mai apoi este important ca ovăzul să fie unul fără gluten. În mod „original”, ovăzul creat de Dumnezeu este fără gluten, cel care conține gluten este hibridat (sau modificat genetic, nu știm sigur) de către om.

Mai este important să avem o sursă mai consistentă de proteine la fiecare masă iar în contextul acestui mic dejun „dulce”, proteinele la îndemână sunt cele din nuci sau semințe.

Îți recomandăm să alternezi acest mic dejun cu unul sărat, mai bogat în proteine și grăsimi.

Foarte important de precizat este că fulgii de ovăz este bine să fie mereu opăriți, nu doar înmuiați, deoarece conțin anumiți, așa-ziși, antinutrienți, care împiedică absorbția diverselor substanțe și pot îngreuna digestia. Acești antinutrienți sunt lectinele și acidul fitic, iar aceștia se diminuează semnificativ prin fierbere.

O altă greșeală mai frecventă este să se consume la micul dejun lapte cu cereale. Pentru că acele cereale sunt adesea pline de zahăr, coloranți și aditivi care au multiple efecte secundare.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *