O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Resveratrolul și beneficiile pentru sănătate (Legitatea #502)

Resveratrolul și beneficiile pentru sănătate (Legitatea #502)

Resveratrolul este un antioxidant foarte cunoscut cu multe efecte benefice pentru organismul nostru. Resveratrolul este un compus din plante (de culoare albastru închis) care acționează în principal ca un antioxidant, ca un agent împotriva degradării celulare și împotriva îmbătrânirii. 

Sursele de top includ: vin roșu (consumat în cantități mici, 150ml de 3 ori pe săptămână), struguri negri, unele fructe de pădure și alune. 

Resveratrolul tinde să fie concentrat mai ales în pielițele și semințele fructelor de culoare foarte închisă: struguri și fructe de pădure, de aceea el este bine extras în vin.

Printre celelalte efecte importante ale Resveratrolului se numără activitatea antitumorală și este considerat un potențial candidat pentru prevenirea și tratamentul mai multor tipuri de cancer. Mai mult, au fost raportate și alte efecte bioactive, și anume ca antiinflamatoare, anticancerigene, cardioprotectoare, vasodilatatoare și neuroprotectoare.

Cele mai importante 7 efecte și beneficii pentru sănătate ale resveratrolului sunt:

  1. Aportul consecvent sau suplimentele de resveratrol pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale – acest efect apare datorită acțiunii antioxidante dar și prin creșterea producției de oxid nitric, cu efect vasodilatator.
  2. Are un efect pozitiv asupra grăsimilor din sânge – poate scădea LDL și mai important poate reduce oxidarea colesterolului LDL, cea mai periculoasă fracție de colesterol.
  3. Prelungește durata de viață la anumite animale – studiile pe animale au arătat că suplimentele de resveratrol au prelungit durata de viață la animale; cu toate acestea, nu este se poate afirma că există un efect identic și la oameni. 
  • Deși se știe că oamenii din așa-zisele zone albastre, cu populații care ating frecvent vârste înaintate, cum sunt Sardinia în Italia sau Icaria în Grecia, consumă cu regularitate vin produs de ei, bogat în Resveratrol, care se pare că contribuie și el, alături de alți factori, la longevitatea acestora.
  1. Protejează creierul – Resveratrolul este un puternic antioxidant și un puternic compus antiinflamator, inclusiv în protejarea celulelor creierului de deteriorare. Asta poate avea un efect pozitiv în prevenirea bolilor neurodegenerative: Alzheimer, Parkinson, demență
  2. Poate crește sensibilitatea (nu rezistența) la insulină – Resveratrolul a ajutat șoarecii de laborator să dezvolte o mai bună sensibilitate la insulină și să lupte împotriva complicațiilor diabetului. În viitor, oamenii cu diabet ar putea beneficia și de terapia cu resveratrol, deși se știe deja că diabetul poate fi radical îmbunătățit și chiar controlat, exclusiv prin alimentație.
  3. Poate avea efect antiinflamator și poate scădea durerile articulare – Resveratrolul poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare, prevenind degradarea articulaților și fisurarea cartilajelor.
  4. Resveratrolul poate suprima celulele canceroase – Resveratrolul a demonstrat o activitate interesantă de blocare a cancerului, proprietăți confirmate de multe studii in vitro și in vivo, care arată că resveratrolul este capabil să inhibe toate etapele carcinogenezei (inițierea, dezvoltarea și progresia).

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu există suficiente recomandări concludente despre cât de mult resveratrol sau care ar fi doza pe care ar fi bine să o ia o persoană pentru a obține beneficiile pentru sănătate. Și în niciun caz, vinul nu poate fi singura sursă de resveratrol, pentru că efectele secundare al alcoolului ar depăși cu mult beneficiile Resveratrolului.

Deși suplimentele de resveratrol sunt probabil sigure pentru majoritatea oamenilor, ele ar putea interacționa cu anumite medicamente (cum ar fi cele metabolizate prin intermediu citocromului P450 sau medicamente anticoagulante, antiplachetare) de aceea este bine să vă sfătuiți cu medicul sau farmacistul dvs.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *