O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...

Copilul tau refuza fructele? Iata o reteta, potrivita pentru sezonul rece!

Copilul tau refuza fructele? Iata o reteta, potrivita pentru sezonul rece!

Indiferent de anotimp, unii copii pur si simplu refuza fructele! Orice ai face, oricum le-ai taia, soldatei, smiley face-uri, bastonase, tot in farfurie raman…

Avand in vederea necesitatea consumului de fructe, in special in sezonul rece, gustarea de fructe devine o corvoada pentru unii dintre noi.

De ce oare sunt copii care refuza fructele? 

In general copiii urmeaza exemplul parintilor! Daca parintii consuma fructe in mod regulat in general copii nu vor avea nici o problema in a le consuma. Daca parintii nu consuma fructe, nici copiii nu o vor face…

Deci de cele mai multe ori pentru a determina un copil sa manance un aliment va fi nevoie sa ne vada pe noi, parintii, ca il consumam… de mai multe ori, nu doar odata sau doar atunci! :)


Aportul de vitamine si minerale, pe care organismul il are din consumul de fructe, nu trebuie si nu poate fi inlocuit cu alte surse mai putin naturale.

Chiar si in perioada iernii, exista fructe din productia autohtona, in piata, la producatorii locali.

Merele, perele, gutuile sunt surse excelente de minerale si vitamine. Nu degeaba se spune: „un mar pe zi, te scapa de doftorii”.

Merele sunt unele din cele mai apreciate si consumate fructe din lume. Numarul imens de beneficii este dat de continutul bogat de vitamine, minerale, fibre si diferiti compusi organici necesari pentru functionarea organismului nostru.

Printre vitaminele continute de mere se numara vitamina C, care este un antioxidant foarte puternic cu proprietati antiiflamatorii si care ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic, vitamina K, o vitamina solubila, care ajuta la coagularea sangelui si la intarirea oaselor si complexul de vitamine B, ca de exemplu tiamina si riboflavina, care fac parte din diferite reactii biochimice importante, carentele de vitaminele B fiind deosebit de daunatoare pentru organism.

Merele mai contin minerale precum potasiu, calciu si fosfor, acestea fiind indispensabile proceselor biochimice si fiziologice ale organismului.

beneficiile consumului de mere

Fibrele pe care le gasim in mere impiedica absorbtia colesterolului rau si favorizeaza tranzitul intestinal, iar pectina, o fibra solubila, are un rol benefic in lupta cu diferite afectiuni si dezechilibre, regland nivelul „zaharului” in sange, prevenind ateroscleroza si ajutand la scaderea colesterolului rau si a presiunii sangelui.

Merele sunt si o sursa bogata de polifenoli, niste compusi chimici cu rol de antioxidanti, ca de exemplu quercitina, acidul clorogenic si catechina, care sunt legate de reducerea riscului de boli cronice, a unor tipuri de cancer, a stresului oxidativ si a multor alte boli si afectiuni. Acesti antioxidanti se gasesc atat in pulpa merelor, cat si in coaja lor, pe care nu trebuie sa evitam sa o consumam (daca suntem siguri de provenienta merelor).

Merele sunt si niste fructe foarte versatile, ele putandu-se combina corect din punct de vedere nutritional si cu fructele si cu legumele, astfel poti „gati” si salate de fructe si salate de legume cu mere, sau poti folosi merele atat in sucuri de fructe cat si in sucuri de legume (mai ales pentru gust)

In general daca copilul inca refuza sa consume fructe ca atare, recomandam consumul lor sub forma de fresh-uri sau smoothie-uri in combinatii cat mai diverse.

O alta varianta mult mai indragita de copii este milkshake-ul. Aici atentia trebuie sa cada pe combinatia de fructe cu lapte. Nu toate fructele cu lapte cad bine la burtica celor mici!


Milkshake vegan cu fructe de padure

Mai jos, iti punem la dispozitie o varianta gustoasa si sanatoasa de mic dejun sau gustare, atat pentru copii cat si pentru adulti.

reteta cu fructe congelate

Mixtul de fructe de padure congelate sau afinele congelate, constituie o sursa extraordinara de antioxidanti in perioada iernii. Daca la fructele de padure adaugi o mana de nuci, migdale, alune de padure sau mixt de seminte macinate oferi in acest fel o portie completa de nutrienti necesari bunei functionari a organismului.

Pentru aceasta reteta ai nevoie de:

Incalzeste bine laptele si adauga putin din cantitate peste fructele congelate (se mixeaza mai bine in acest fel). Blenduieste fructele cu semintele, banana si mierea. Adauga restul de lapte, consistenta ideala fiind cea a unei creme subtiri.

Copiii adora paharele cu pai, asa ca poti fii cat mai creativ cand il servesti pe micut cu aceasta bautura deosebit de hranitoare.

milkshake cu fructe congelate

Pana la urma nici un efort nu este prea mare pentru ca tu si cei dragi sa fiti mai sanatosi!

 

3 thoughts on “Copilul tau refuza fructele? Iata o reteta, potrivita pentru sezonul rece!

  1. Pingback: Dacă Mos Craciun iubeste copiii, de ce le aduce dulciuri nesanatoase? – Blogul Minunea Naturii

  2. Camelia says:

    Buna ziua,
    pana la urma, fructele trebuiesc mancate singure ca sa nu fermenteze sau pot fi combinate cu seminte sau nuci? sau doar in loc de mic dejun, pot fi consumate in amestec cu seminte si nuci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *