O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

NMN – Nicotinamide Mononucleotide – beneficiile pentru sănătate și longevitate (Legitatea #527)

NMN – Nicotinamide Mononucleotide – beneficiile pentru sănătate și longevitate (Legitatea #527)

NMN este un compus de care se vorbește foarte mult în ultima vreme ca factor al longevității și al stopării fenomenelor de degradare a organismului.

Nume celebre și grele ale medicinei anti-ageing, precum Andrew Huberman, Peter Attia, David Sinclair, Andrew Salzman, Mark Hyman, etc. vorbesc despre această substanță, deja de câțiva ani.

Ce este de fapt NMN:

Nicotinamide Mononucleotide (NMN) este un compus care a atras atenția datorită rolului său ca precursor al nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), o moleculă esențială în metabolismul celular.

Ce efecte are NMN pentru sănătatea noastră:

  • Creșterea nivelului de NAD+: NMN este un precursor de NAD+ în organism, acesta fiind un factor crucial pentru multe procese biologice, cum ar fi repararea ADN-ului, metabolismul energetic și reglarea expresiei genelor.
  • Îmbunătățirea metabolismului energetic: NAD+ este deasemenea implicat în procesele de producție a energiei în celule prin intermediul ciclului Krebs și al lanțului de transport al electronilor din mitocondrii. Creșterea nivelului de NAD+ poate sprijini o mai bună funcționare a metabolismului energetic.
  • Promovarea longevității și a sănătății generale: Așa cum am menționat deja, suplimentarea cu NMN ar putea contribui la prelungirea vieții și la îmbunătățirea sănătății pe termen lung prin protejarea împotriva stresului oxidativ, sprijinind funcția mitocondrială și repararea ADN-ului.
  • Sprijinirea funcției cognitive: Unele cercetării arată și că NMN-ul ar putea avea efecte benefice asupra funcției cognitive, inclusiv protecția împotriva deteriorării cognitive legate de vârstă și a bolilor degenerative precum Alzheimer și Parkinson
  • Ameliorarea funcției metabolice: NMN-ul a fost asociat cu îmbunătățirea sensibilității la insulină și a metabolismului glucozei, ceea ce ar putea avea beneficii pentru prevenirea sau gestionarea afecțiunilor metabolice, cum ar fi diabetul.
  • Promovarea sănătății cardiovasculare: Se pare NMN-ul are efecte pozitive inclusiv asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge prin îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea inflamației.

Supliment cu NMN notificat oficial in România

Din câte știm noi, la momentul în care scriem acest articol, există un singur supliment cu NMN, îl găsești la acest link.


Deși pare și este promovat aproape ca un panaceu universal, să nu uităm totuși că nici o substanță nu poate înlocui un stil de viață sănătos. Și mai ales, încă nu s-a găsit nici o „pastilă”, nici măcar o combinație de 100 de pastile care să poată reproduce efectele benefice ale alimentației sănătoase sau ale sportului.

Dacă ne dorim să fim cu adevărat longevivi, este nevoie să ne preocupe toate laturile sănătății și să nu ne bazăm pe un anumit produs extrem de promovat, nici chiar NMN sau oricare altul.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323013595

– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238909/

– https://www.nature.com/articles/d42473-022-00002-7

– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123221001491

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *