Prin natura noastră suntem atrași de lucrurile care ne provoacă plăcere și în același timp încercăm să evităm lucrurile care ne provoacă suferință, durere. Dar nu este de fiecare dată la fel!
Părțile din creier pe care trebuie să le blamăm pentru astfel de decizii sunt centrii recompensei și ai durerii, care se află în profunzimea sistemului limbic (sistemul responsabil de starea noastră emoțională).
Centrii recompensei secretă un neurotransmitător numit dopamină (vezi legitatea #156), care generează un sentiment de plăcere și de motivație într-o zonă a creierului numită
nucleul accumbens (NAcC).
Alți centri ai creierului, precum cortexul prefrontal raţional (CPF), hipocampul (răspunzător de memorie) și amigdala emoțională sunt, la rândul lor, conectați cu NAcc, așa încât pot crește sau scădea nivelurile de plăcere sau de durere de care avem parte prin mecanismele acestora.
Hai să ne imaginăm că ai parte de o cină delicioasă si numeroase molecule de dopamină îti, „gâdilă” nucleul accumbens în timp ce mănânci dintr-un desert savuros (mmm…).
Dar chiar atunci, primești un telefon în urma căruia afli o veste tristă! Cum mai este cina ta?
Cortexul prefrontal (CPF) a calculat care este relevanța acestor veşti folosind unele fapte din arhiva de amintiri a hipocampului și declansând emoţii importante în amigdală.
Anxietatea, teama, stresul și șocul pot neutraliza în întregime chiar și satisfacţia celei mai mari plăceri.
Dar se poate întâmpla și invers: mâncarea nu este foarte bună dar ai o companie foarte plăcută, râzi și te distrezi foarte bine. Reacțiile pozitive ale ale CPF amplifica senzația de plăcere iar tu rămâi cu impresia că localul acel este unul din cele mai bune, pentru că te-ai simțit foarte bine acolo.
Balansul acesta între durere și plăcere este foarte fragil și este propriu fiecărei persoane.
Pe unele persoane le motivează:
- Mănâncă mai sănătos și o să fii energic(ă) și plin(ă) de vitalitate!
Pe alții îi motivează:
- Dacă nu o să îți schimbi stilul de viață o să ajungi să faci infarct sau AVC!
Dar pentru că balanța înclină mereu spre a ne feri de pericole, decât spre a ne bucura de plăcere, a 2-a afirmație este mai puternică pentru marea majoritate a persoanelor.
Pe tine ce te motivează să faci schimbări pozitive în viața ta?
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Pingback: Emoțiile ca semnale pentru boli grave (Legitatea #415) - Blogul Minunea Naturii