O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Emoțiile ca semnale pentru boli grave (Legitatea #415)

Emoțiile ca semnale pentru boli grave (Legitatea #415)

Latura emoțională a ființei noastre are o mare legătura cu tot ceea ce este viața noastră. De la sănătate, la relații și la îndeplinirea dorințelor noastre, totul se leagă de emoțiile noastre.

  • Vindecarea sau agravarea uni boli grave, ține de partea emoțională.
  • Îndeplinirea obiectivelor din carieră țin tot de echilibrul interior.
  • Relațiile cu familia sunt influențate de cum ne simțim dpdv emoțional.
  • Disponibilitatea de a face alegeri sănătoase sau nu, de a face sport cu regularitate sau nu, ține tot de emoțiile noastre.

De aceea este nevoie să cunoaștem mai bine tipurile de emoții care ne pot cuprinde.

Există doar 8 tipuri de emoții (principale):

1. Tristețe

2. Furie

3. Vină/rușine 

4. Dezgust

5. Teamă/frică 

6. Uimire

7. Încântare/bucurie

8. Dragoste/încredere 

După cum se poate vedea, există cinci emoţii care ne avertizează în legătură cu un pericol real sau închipuit și doar două pentru a ne semnala că lucrurile merg bine. Uimirea poate fi considerată în ambele sensuri, în funcție de rezultat. 

Această distribuire nedreaptă, ne arată de fapt că este mult mai important pentru noi să evităm pericolul decât să căutăm plăcerea. Asta cumva ne-a dus la supraviețuirea noastră ca specie și este comună cu toate animalele. Este mai important să observăm pericolul decât să ne bucurăm de plăcere. 

Nu doar că este bine să se întâmple așa, ci este și un concept inteligent, care ne păstrează în siguranță de câteva mii de ani ca specie.

Am discutat despre mecanismul motivației în funcție de plăcere sau durere și în legitatea #408 Recompensă sau durere? De ce vrei să faci o schimbare?

Dar să stai prea mult în tristețe, furie, vină sau rușine, dezgust și teamă sau frică te îmbolnăvește la propriu. Vezi care sunt motivele reale ale stării tale și gestionează-le. Apelează la ajutor specializat dacă ai nevoie, dar nu lăsa lucrurile așa, pentru că ele te vor îmbolnăvi cu siguranță.

Ni se arată tot mai des cât de importantă este latura emoțională și cum impactează ea sănătatea oamenilor. Și dacă în urmă cu câțiva ani mai aveam, poate, dubii, acum știm cu siguranță cu un om perfect sănătos poate fi efectiv dărâmat (la propriu) în scurt timp de emoțiile negative persistente!

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *