Continut articol
Azi îți propunem o rețetă de pizza din făină integrală, cu mult mai puțin gluten, fara drojdie, ușor de preparat, delicioasa și sănătoasă, vegetariană sau vegană, fără lactoză.
Gustul de pizza cu blat din faina integrala este foarte aromat iar blatul este subțire și crocant. Dar și mai important, faina integrala este bogata in fibre, in minerale și vitamine.
Pizza propusă de noi este ușor de digerat și foarte nutritiva fiind adorata de cei mici.
Ingredientele toppingului care se pune pe pizza poți să le alegi un funcție de preferințe, astfel poți opta pentru o pizza vegetariana, vegană sau una care conține și carne.
Pizza este un preparat le care îl adoră toate familia însă variantele din comert sau cele propuse de pizzerii sunt dezechilibrate nutrițional și conțin foarte mult gluten. De aceea, pentru copii dar și pentru cei mari va propunem o varianta sănătoasă dar și foarte gustoasă.
Chiar daca nu te știi cu o intoleranță la gluten, tot este bine sa consumi cat mai puțin gluten deoarece acesta are efect proinflamator ai poate dezechilbra sănătatea colonului.
Pizza fara gluten
Nu am ales o varianta de pizza 100% fara gluten pentru că mixurile de faina fara gluten sunt foarte bogate in amidon și în afara faptului că nu au gluten, tot dezechilibrate nutrițional sunt.
La secțiunea ingrediente o să-ți spun exact ce opțiuni ai dacă îți dorești să prepari o pizza 100% fără gluten.
Reteta blat integral pizza – ingrediente:
- 200g faina integrala din grau spelta ecologic (faina spelta este o faină cu un conținut mult mai mic de gluten in comparație cu grâul obișnuit); pentru pizza fara gluten se folosesc 200g mix de faina fara gluten pentru patiserie)
- 200g faina de mei, faina de hrișcă, de năut sau o combinație a acestora
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin sau ulei de cocos
- 200-210 ml apa
- ½ linguriță de sare
Ingrediente topping pizza sănătoasă
- Sos de roșii (cat mai gros, cu un conținut cat mai mic de apă)
- Ardei, ceapa roșie
- Ciuperci
- Masline
- Oregano
- Mozzarella sau mozzarella vegană (Pentru vegani dar și pentru cei cu intoleranță la lactoză)
- Ton, ton vegan sau șuncă (pizza din imagine este fără carne sau pește dar dacă se dorește neapărat se poate adăuga) – combinația de carne cu făină, chiar și ea integrală nu este una optimă putând fi indigestă
- Etc. – ingredientele folosite pot fi variate in funcție de preferințe
Mod de preparare pizza integrală, low gluten
Modul de preparare este unul foarte simplu, nu necesită experiență, doar puțină îndemânare. Respectă întocmai pașii de mai jos și nu vei da gres:
- Se amesteca făinurile
- Separat se amestecă apa, uleiul și sarea cat se poate de bine
- Se adaugă peste făinuri și se amestecă
- Se frământa pana se omogenizează
- Aluatul trebuie să aibă o consistență medie, foarte puțin lipicios
- Se lasa sa stea 10min
- Se mai frământă puțin
- Se împarte în 2 pentru tavi dreptunghiulare de cuptor sau in 3 pentru tavi rotunde de pizza
- Se întinde cât se poate cu sucitorul
- Se unge tava cu ulei de măsline extra virgin sau cu ulei de cocos
- Se pune aluatul în tavă și se mai întinde cu degetele astfel încât tot fundul tăvii sa fie acoperot
- Se pune sos de roșii și se întinde pe tot blatul
- Se adaugă restul ingredientelor
- La final se presară mozzarella
- Se încinge cuptorul la 210 grade C, caldura doar de jos și ventilație
- Se pune pizza in cuptor cât mai jos
- Se lasă timp de 13-15 minute până când mozzarella se vede că este rumenită
- După ce se scoate din cuptor, se lasă să stea 2-3 minute și apoi se taie și se servește.
Si ultima recomandare importanta:
serveste pizza alaturi de o salata mare de cruditati!
Da-ne un semn daca ai incercat rețeta noastră de pizza din faina integrala și spune-ne cum ți-a ieșit! Îți place la fel de mult că și nouă?
Pingback: 11 metode pentru a reduce mâncatul emoțional și compulsiv (legitatea #536) - minuneanaturii.ro
Acestă pizza cu blat din făină integrală, low gluten, este o alegere bună. Am găsit tava potrivită pentru a pregăti acestă pizza sănătoasă și delicioasă. Am obținut un blat pufos și sănătos. Mulțumim!
Buna dimineata,
Am facut aseara pizza!!!!. Pe de o parte, blatul a iesit foarte tare. ( in loc de faina spelta, am folosit din grau integral plus mei), pe de alta parte, baietelul meu a revenit la gatit:). Multumim.
Buna ziua!
Fiind fara drojdie, blatul trebuie sa fie foarte subtire, practic doar un suport pentru ingrediente.
Ca idee: dintr-o coca de dimensiunea unei mandarine se intinde un blat pentru o tava de cuptor.