O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Ibuprofenul: aliat sau sabotor tăcut al sănătății? Cum distruge pe rând flora intestinală, rinichii și imunitatea. (Legitatea #596)

Ibuprofenul: aliat sau sabotor tăcut al sănătății? Cum distruge pe rând flora intestinală, rinichii și imunitatea. (Legitatea #596)

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat frecvent (…de fapt poate prea frecvent) pentru ameliorarea durerii, inflamației și febrei. Deși este disponibil fără prescripție medicală și considerat sigur atunci când este administrat conform indicațiilor, utilizarea sa pe termen lung sau în doze mari poate avea efecte secundare semnificative.

Percepe durerea ca pe un semnal de alarmă, ca pe un mesager care dorește să-ți transmită un mesaj. Nu îți ucide mesagerul!​

Efecte secundare comune ale ibuprofenului

Printre cele mai frecvente reacții adverse, majoritatea cunoscute, ale ibuprofenului se numără:

  • arsuri la stomac

  • greață

  • indigestie

  • dureri abdominale

Aceste simptome apar de obicei la administrarea orală și pot fi reduse prin administrarea medicamentului după masă.

Riscuri gastrointestinale și renale

Deși utilizarea ocazională nu are adeseori efecte secundare, utilizarea prelungită a ibuprofenului poate duce la complicații mai grave, cum ar fi:

  • ulcere gastrice

  • sângerări gastrointestinale

  • afectarea funcției renale

Studiile au arătat că administrarea pe termen lung a AINS, inclusiv ibuprofen, este asociată cu un risc crescut de insuficiență renală și, în cazuri rare, de insuficiență hepatică .​

Efecte asupra sistemului cardiovascular ale ibuprofenului

Consumul regulat de ibuprofen în doze mari poate crește riscul de:

Toate aceste afecțiuni pot avea multiple cauze și reprezintă cauze principale de deces. Ibuprofenul nu este singura cauză dar poate favoriza și accelera apariția lor

În 2015, atât Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au emis avertismente privind riscurile cardiovasculare asociate cu utilizarea ibuprofenului în doze mari.


Ibuprofenul poate agrava simptomele astmului și, în cazuri rare, poate provoca reacții alergice severe, inclusiv șoc anafilactic. De asemenea, utilizarea sa în timpul sarcinii, în special în al treilea trimestru, este descurajată din cauza riscurilor potențiale pentru făt, cum ar fi afectarea funcției renale și a circulației.

De ce și cum apar aceste efecte secundare ale ibuprofenului

Efectele secundare grave ale ibuprofenului apar prin mai multe mecanisme fiziologice și farmacodinamice, în principal legate de inhibarea enzimelor ciclooxigenazei (COX), care sunt esențiale în sinteza prostaglandinelor.

Inhibarea COX-1 și COX-2 – cheia efectelor secundare

Ibuprofenul este un inhibitor neselectiv al COX-1 și COX-2:

  • COX-1 este o enzimă constitutivă, prezentă în mod normal în stomac, rinichi și trombocite. Prostaglandinele produse prin această cale protejează mucoasa gastrică, reglează fluxul sangvin renal și funcția trombocitelor.

  • COX-2 este o enzimă inductibilă, activată în timpul inflamației și responsabilă de durere, febră și edem.

De aici decurg efectele:

Efecte gastrointestinale – ulcere, sângerări, inflamații

🔹 Mecanism: prin inhibarea COX-1 → scade sinteză de prostaglandine gastroprotectoare → scade mucusul și bicarbonatul → crește secreția acidă → leziuni ale mucoasei
🔹 Rezultat: gastrită, ulcer gastric, hemoragii digestive

Toxicitate renală – afectarea perfuziei renale

🔹 Mecanism: ↓ prostaglandine vasodilatatoare → ↓ dilatare arteriole aferente glomerulare → ↓ flux sangvin renal → ↓ filtrare glomerulară
🔹 Rezultat: retenție de sodiu și apă, hipertensiune, insuficiență renală acută (mai ales la pacienți cu boli cronice, vârstnici, deshidratați)

Riscuri cardiovasculare – infarct, AVC, hipertensiune

🔹 Mecanism: dezechilibru între prostacicline (vasodilatatoare, antiagregante) și tromboxani (vasoconstrictori, proagreganți)
🔹 Rezultat: hipercoagulabilitate, vasoconstricție, creșterea tensiunii arteriale, risc de evenimente trombotice

Distrugerea florei intestinale și afectarea imunității

🔹 Mecanism:

  • Ibuprofenul alterează bariera intestinală (prin inflamații și permeabilitate crescută)

  • Creează un dezechilibru al microbiotei (disbioză)

  • Activează un răspuns inflamator cronic care afectează sistemul imunitar

🔹 Rezultat: sensibilitate crescută la infecții, boli autoimune, tulburări digestive (balonare, diaree, intestin permeabil)

Penetrarea barierei hematoencefalice (BBB)

🔹 Există studii care arată că disbioza indusă de AINS poate duce la inflamație sistemică și afectarea barierei hematoencefalice.
🔹 Rezultat posibil: neuroinflamație, tulburări cognitive, scăderea funcției cerebrale pe termen lung


Deși ibuprofenul este eficient pentru ameliorarea durerii și inflamației, este esențial să fie utilizat cu precauție.

Mai degrabă se poate apela la antiinflamatoare naturale, cu efecte comparabile dar fără aceste efecte secundare nedorite.

Administrarea ibuprofenului pe termen lung sau în doze mari poate duce la efecte secundare grave, afectând sistemele gastrointestinal, renal și cardiovascular. Este recomandat să se urmeze întotdeauna indicațiile medicului și să se evite automedicația prelungită.

Bucuros să te știu sănătos,
Farm. Adrian Ienin


Referințe:

– https://en.wikipedia.org/wiki/Ibuprofen
– https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3191627/
– https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3158445/
– https://www.drugs.com/sfx/ibuprofen-side-effects.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *