Continut articol
De un timp incoace, de cand s-a declansat pandemia de Coronavirus se vorbeste foarte mult despre imunitatea antivirala.
Cum se dobandeste aceasta imunitate? Ce se intampla la un nou contact cu virusul? Si cum reactioneaza corpul?
Iti vom raspunde la aceste intrebari in acest articol.
Inainte de toate, vreau sa incep prin a-ti reaminti ca: ai cel mai performant sistem viu existent, capabil de autoreglare, regenerare si vindecare, la nivele pe care nu le putem inca intelege pe deplin.
Dar sa revenim…
Ce este un virus?
Un virus este un agent patogen de dimensiuni foarte mici, invizibil la microscopul optic si care nu se poate reproduce de unul singur, respectiv el are nevoie de o celula gazda pentru a se multiplica. De aceea un virus este considerat de multi cercetatori la limita dintre a fi un element viu sau nu. Un virus este de fapt o proteina de tip ADN sau ARN care cauta o celula gazda pentru a se multiplica.
Virusurile reprezinta practic cea mai simpla forma de viata acelulara, adica fara celula.
Virusurile nu sunt considerate fiinte vii, dar cu toate aceste dispun de material genetic, aflandu-se la intersectia dintre viu si neviu. Spre deosebire de celelalte forme de viata, virusurile nu consuma hrana, nu produc energie si nu secreta nici o substanta in afara unei celule pe care o infecteaza.
Pentru a se multiplica virusul penetreaza o celula si apoi el este multiplicat de celula infestata.
Bolile provocate de virusuri se numesc viroze.
Cum se multiplica un virus?
Multiplicarea unui virus se mai numeste si replicare virala si aceasta se produce in mai multe etape.
Etapele multiplicarii virale:
- o particula de virus patrunde intr-o celula gazda
- virusul transmite informatiile genetice celulei infestate;
- materialul genetic transmis atrage enzimele din celula gazda
- celula gazda incepe sa produca parti ale noului virus;
- particulele create se constituie in noi virusuri;
- noile particule virale sunt eliberate din celula gazda in cautare de noi celule de infestat
Rata de multiplicare a virusurilor poate fi una extrem de rapida daca sistemul imun nu intervine ca sa opreasca aceasta multiplicare. Rata de multiplicarea si agresivitate difera de la virus la virus.
.
Cum lupta organismul uman impotriva virusurilor si cum se dobandeste imunitatea antivirala?
De cand am contactat virusul exista o perioada de incubatie pana cand simptomele incep sa se manifeste. Adica perioada de cand am contactat virusul pana cand efectiv ne simtim rau poate sa varieze de la 3 la 21 de zile in functie de virus. Aceasta poate fi o perioada destul de mare in care avem impresia ca suntem sanatosi desi suntem purtatorii unui virus, respectiv suntem contagiosi si il putem raspandi catre cei din jurul nostru.
Se intampla asa in cazul tuturor virusurilor care dau boli virale: varicela, gripa, herpes, COVID, etc.
Cum reactioneaza organsimul cand intra in contact cu un virus?
Raspunsul imun nespecific
Atunci cand un virus ajunge in organism, corpul detecteaza infestarea si declanseaza raspunsul imun imediat nespecific. Practic incepe o lupta intre celulele sistemului imunitar si virus. Virusul cauta o celulă ori un organ care sa-i permita sa se multiplice si sa se raspandeasca iar sistemul imunitar incearca sa-l opreasca.
Chiar si dupa ce virusul a infestat una sau mai multe celule, corpul detecteaza acele celule si incearca sa le distruga.
Astfel, eficienta raspunsului initial nespecific al sistemului imunitar sta in abilitatea acestuia de a elimina virusul inainte ca acesta sa produca daune organismului.
Acesta este modul ideal, in care virusul nu ajunge sa se manifeste si practic noi nici nu stim ca am intrat in contact cu un virus. Acesta esta cazul persoanelor asa zise asimptomatice.
Poate ai intalnit si in copilarie, cand toata clasa facea varicela, cu exceptia a 2-3. Si acestea contactau virusul (daca nu erau deja imuni) insa faceau o forma atat de usoara incat nu apuca sa se manifeste.
Raspunsul imun specific
In paralel exista un al doilea sistem imun, mult mai complex, mai eficient si mai specific. Celulele sistemului imunitar numite “celule B” creeaza anticorpi specifici pentru patogenul cu care a intrat in contact.
Practic corpul descifreaza si decodeaza virusul si creeaza niste anticorpi specifici in fata caruia virusul nu mai are nici o sansa.
Un virus este o molecula formata din mai multe componente, numite antigeni. Atunci cand o celula B recunoaste un antigen se activeaza si interactioneaza cu alte celule cu rol in raspunsul imunitar, pentru a primi indicatii.
Celulele B actioneaza in 2 moduri:
- unele dintre celule incep să creeze anticorpi, dar acesti anticorpi sunt adesea de o calitatea insuficient de buna pentru a elimina infectia
- atunci celulele B aleg o cale alternativa, de perfectionare a anticorpilor pentru a creste calitatea acestora, astfel se creste capacitatea anticorpilor de a se cupla la antigeni si de a distruge virusul
Acest proces de optimizare si de crestere a calitatii anticorpilor poate dura de la cateva zile la doua saptamani, dar exista două beneficii clare:
- Pagotenul este eliminat cu siguranta.
- Celule cu “memoria” patogenului, de calitate, asigură protectia impotriva viitoarelor infectii – imunitatea antivirala a fost dobandita
Ce se intampla la un nou contact cu acelasi virus, cum se reactiveaza imunitatea antivirala?
Atunci cand intram din nou in contact cu acelasi virus corpul va recunoaste virusul si va trimite direct celulele specializate pentru a-l distruge, astfel o noua infectie nu se mai produse. De aceea nu se face de 2 ori varicela sau alte boli virale cu acelasi virus.
Cu cat virusul sufera mai usor mutatii cu atat sistemul imun poate fi luat pe nepregatite, anticorpii specifici ne mai fiind atat de eficienti. In cazul infectiei cu mutatii ale virusului pentru care avem deja imunitate, conteaza cat de mare este diferenta intre varianta initiala si cea mutanta si de multe ori este nevoie din nou de sistemul de prefectionare pentru ca anticorpii sa fie cu adevarat eficienti.
Cat timp dureaza imunitatea antivirala?
Imunitatea dobandita trecand printr-o infectie virala este pe viata. Celulele imunitarea memoreaza virusul ca intr-o baza de date si se reactiveaza la un nou contact cu virusul producand exact acei anticorpi specifici.
De cele mai multe ori imunitatea dobandita prin trecerea printr-o infectie virala este superioara celeia data de un vaccin.
Care este faza critica intr-o infectie virala?
Faza critica este la inceputul infectiei, pana cand corpul reuseste sa creeze anticorpi specifici. In aceasta perioada este importanta imunitatea nespecifica.
Cu cat imunitatea generala este mai ridicata, cu atat virusul este inactivat mai usor si corpul reuseste sa creeze anticorpi specifici mai repede.
Daca imunitatea organsimului este foarte slaba, virusul se poate multiplica atat de mult incat corpul este coplesit si pot aparea complicatii severe.
Ce factori infulenteaza imunitatea? Cum pot sa-mi cresc imunitatea?
Am dezbatut acest subiect in mai multe articole, astfel o sa amintesc pe foarte scurt cele mai importante aspecte pentru o imunitate crescuta:
- hidratare corespunzatoare – a bea suficienta apa in fiecare zi
- o alimentatie diversificata si echilibrata bazata pe alimente vegetale crude si proaspete – o salata de cruditati la fiecare masa
- sport sau efort fizic facut cu regularitate
- gestionarea emotiilor si a stresului – stresul intens pune pe pauza sistemul imunitar
- suplimente si remedii care sa sustina procesel imunitare
Practic stilul de viata influenteaza in cea mai mare masura imunitatea organsimului.
Protocoale si scheme terapeutice cu efect de stimulare a imunitatii virale
Pe minuneanaturii.ro gasesti mai multe protocoale antivirale care ajuta atat in cresterea imunitatii si in prevenirea infectiei cat si dupa ce ea s-a instalat.
Daca ai nevoie de sfaturi personalizate, nu ezita sa ne scrii un comentariu sau sa ne contactezi direct, iti vom raspunde negresit.
In esenta de tine depinde, de actiunile tale si de cat esti de responsabil(a), ca sa ai o imunitate crescuta si cat mai putine infectii!
Buna ziua.In cazul unei boli autoimune(tiroidita autoimuna) este indicat a lua suplimente pentru creșterea imunității?în cazul.de fata un sistem imunitar puternic nu ataca tiroida si mai mult?mulțumesc
Buna ziua. In general nu sunt recomandate suplimentele pentru cresterea imunitatii in bolile autoimune. In schimb se recomanda o alimentatie si suplimente nutritive cu efect antiinflamator. Se poate folosi Quercetina, pentru efectul ei antiinflamator si imunomodulator, si se va incepe cu o doza mica de 250mg. Se mai pot folosi lemnul dulce, acizii grasi omega 3 si gemoderivatul de coacaz negru. Va recomand o alimentatie fara gluten, fara produse procesate, fara adaosuri chimice, si cu cat mai putine lactate. Va sugerez sa cititi aceasta carte, pentru a cunoaste cum sa gestionati corespunzator tiroidita autoimuna. Este vorba despre Tiroidita Hashimoto, scrisa de catre Izabella Wentz, editura Adevar Divin.
Bună ziua… Mulțumesc pt prețioasele informații. O întrebare și nelamurire: cum se administrează SCHEMA ANTIGRIPALA, ANTIVIRALA – BEBELUSI
Minunea Naturii
Schema ANTIGRIPALA, ANTIVIRALA – bebeluși? Toate cele trei siropuri se administrează în același timp sau pe rand? Cât timp trebuie urmata schema? Va mulțumesc.
Buna ziua!
Siropurile se pot administra toate in acelasi timp.
Cu scop preventiv sunt mai multe variante:
– sa administrati in mod continuu, minim o luna
– sa administrati 5 zile apoi 2 zile pauza
– sa administrati 1 luna cu 1 saptamana pauza
Ideea este ca aceste produse optimizeaza modul in care reactioneaza sistemul imunitar, insa nu previne 100% o infectie si nici nu poate face o estimare asupra timpului in care se mentine efectul fara a se administra produsele.
Daca este in scop curativ:
– se administreaza pana cand dispar simptomele si 2-3 zile dupa aceea
Multumesc!