Continut articol
În clasele primare se pune un mare accent pe ordinea operațiilor matematice, copiii fiind învățați să facă întâi, de exemplu, înmulțirea înaintea adunării, pentru ca rezultatul să fie cel corect.
În aceeași manieră ar fi bine să învățăm, încă de mici, și ordinea corecta de consumare a alimentelor, pentru ca la final să avem un rezultat corect: nutrienți bine digerați, glicemie nu foarte crescută, timp de sațietate mai mare.
Ordinea în care mâncăm preparatele poate influența foarte mult toți acești factori.
Două mese cu același număr de calorii, mâncate în ordine diferita pot avea un impact cu totul diferit asupra glicemiei și absorbției nutrienților.
Ca să nu mai lungim vorba, ordinea corectă de mâncare a alimentelor este:
- întâi fibrele
- apoi grăsimile și proteinele
- și doar la final amidonul și zaharurile
Mai exact ceea ce am repetat noi în foarte multe legități: mănâncă întâi salata la orice masă iar apoi restul alimentelor.
Fibrele sunt cele care reglează absorbția alimentelor și previn vârfurile de glicemie. Am mai scris despre superputerile fibrelor în legitatea #305, destul de recent, tocmai ca să accentuăm acest principiu.
Și pentru că urmează masa de Paști, îți spunem concret cum să procedezi ca să ai mese optime.
Deși nu suntem adepții combinării proteinelor animale cu carbohidrații, foarte multi fac greșeală asta și nu pot încă renunța la ea, mai ales acum de Paști.
O variantă de compromis este sa le mănânci măcar în ordinea corecta:
– legumele crude și frunze verzi la început (adică salata)
– apoi proteinele și grăsimile (oul, friptura, brânza, etc.)
– iar la final carbohidrații (pâinea, cartofii, orezul sau desertul în cazul în care chiar nu poți fără)
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Cat timp trebuie sa treaca intre consumul salatei si a carnii?
Si apoi intre carne si carbs?
Daca le mamanci una dupa alta, nu se amesteca in stomac?
Carnea se poate manca imediat dupa salata. Dar daca mancati carne, nu mai mancati carbohidrati, cel putin nu carofi, orez fainoase.
Se pot consuma carbohidrati din dovlecel, vinete, ceapa, ardei, respectiv legume mai sarace in carbohidrati.
Ele se amesteca in stomac, dar salata mancata prima optimizeaza abosrbtia si digestia.