Continut articol
Ordinea corectă de ingestie a alimentelor
Compromisul meselor copioase
Cum influențează ordinea alimentelor vârfurile de glicemie?
Ordinea în care consumăm alimentele poate influența semnificativ vârfurile glicemice și modul în care organismul gestionează glicemia după masă influențând mai departe rezistența la insulină, predispoziția la îngrășare și riscul de diabet.
Iată cum funcționează acest proces și care este explicația:
- Fibrele înainte de proteine si de carbohidrați: Fibrele, atunci când sunt consumate înaintea proteinelor sau carbohidraților, încetinesc absorbția glucozei. Acestea creează un fel de „barieră” în stomac și intestine, împiedicând glucoza să intre rapid în sânge.
- Proteinele și grăsimile înainte de carbohidrați: Consumul de proteine și grăsimi înainte de carbohidrați încetinește golirea gastrică și eliberarea glucozei în sânge. Acest lucru poate reduce vârful glicemic, ajutând la menținerea unui nivel mai stabil al glicemiei.
- Carbohidrații la final: Consumul carbohidraților simpli (precum pâinea, orezul sau dulciurile) la finalul mesei (deși ar fi bine să renunți complet la ei) poate reduce impactul lor asupra glicemiei, datorită încetinirii absorbției glucozei. În acest mod, organismul poate să gestioneze mai bine cantitatea de insulină necesară pentru menținerea glicemiei în limite normale.
- Efectul proteinelor asupra hormonului GLP-1: Proteinele stimulează eliberarea hormonului GLP-1 (glucagon-like peptide-1), care ajută la menținerea nivelurilor de glucoză mai scăzute și stabile după masă. GLP-1 îmbunătățește, de asemenea, sensibilitatea la insulină.
Studiile au demonstrat că această ordine poate contribui la scăderea valorii glicemiei postprandiale cu până la 30-40%, ceea ce aduce beneficii în special persoanelor cu rezistență la insulină sau diabet.
Referințe:
– https://www.uclahealth.org/news/article/does-order-which-you-eat-food-matter
– https://www.penguin.com.au/articles/4337-best-order-to-eat-food
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36574255/
– https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10384001/




(6 voturi, medie: 3,67 din 5)
Bună seara, este interesantă această ordine a alimentelor. Dimineața obișnuiesc să mănânc fulgi de ovăz/ paine cu semințe cu chefir sau (iaurt, sana, lapte bătut), la prânz o salată cu legume gatite cu ou și brânză / salată cu legume și carne sau leguminoase cu salată iÎntre mese fructe sau seminte. Seara supă de zarzavat cu paste sau salată cu carne de pasăre/peste.
Cum aș putea mânca doar salată sau zarzavat fiert în abur, după care proteinele si grăsimile etc. Înțeleg să combin fibre cu lactate/ ouă
Leguminoase cu carne sau legume cu carne/ peste. Fructele după masă sau între mese. Fibrele le găsim în cereale integrale dar se combină cu unt / grăsimi .
Dimineața adăugați nuci sau semințe la fulgii de ovăz.
La prânz începeeți mereu cu salata, apoi cu proteinele (ou, brânză, carne).
și seara la fel, începeți cu salata.
Fibrele nu sunt doar în cereale integrale, ci în orice vegetale, rădăcinoase și salate.
Dacă urmați meniul exemplu de pe site-ul nostru, vă veți lămuri mai bine.
Mulțumesc
Buna seara.Am si eu o intrebare, care este ordininea si ce trebiue sa mancam la micul dejun?
Am precizat ordinea in articol: fibre, apoi proteine și grăsimi, apoi carbohidrati.
La micul dejun puteți mânca legume (morcovi) cu ou și cu avocado,
sau terci de ovăz cu fructe de pădure, nuci și semințe (dovleac, floarea soarelui, susan măcinat) și fără zahr adăugat.
Mai multe exemple găsiți în acest exemplu de meniu sănătos.
Cat timp trebuie sa treaca intre consumul salatei si a carnii?
Si apoi intre carne si carbs?
Daca le mamanci una dupa alta, nu se amesteca in stomac?
Carnea se poate manca imediat dupa salata. Dar daca mancati carne, nu mai mancati carbohidrati, cel putin nu carofi, orez fainoase.
Se pot consuma carbohidrati din dovlecel, vinete, ceapa, ardei, respectiv legume mai sarace in carbohidrati.
Ele se amesteca in stomac, dar salata mancata prima optimizeaza abosrbtia si digestia.