Majoritatea populației active se declară „stresată”. Agitația de zi cu zi, incertitudinea politică și economică, lipsa timpului sau alte motive pot fi o cauză a stresului și a oboselii care vine „la pachet” cu alte probleme!
Dar așa cum oboseala cronică este tot mai frecventă, la fel și incidența bolilor autoimune sau a cancerelor este tot mai mare. Corpul luptă cu el însuși sau se auto-distruge, iar asta este de fapt ceva la care este nevoie să reflectăm pentru că are o însemnătate profundă!
Parcursul de la oboseala la boală
În parcursul dobândirii diagnosticului de boală autoimună sau cancer pot apărea manifestări precum:
La început poate fi doar o oboseală minoră, care ne determină să apelăm la cofeină şi zahăr pentru a face față unei zile pline. Dar mai apoi, mulți se luptă cu epuizare severă, fiindu-le afectat modul de funcționare de peste zi şi capacitatea de a avea grijă sine și de familie, de a se descurca la serviciu şi de a se bucura de viață.
Apare senzația de copleşire, cu o percepție neîncetată de stres şi de groază în fața înterminabilei liste cu responsabilități personale și profesionale.
De cele mai multe nu somnul este aparent bun deși pot apărea probleme de adormire sau deşteptare în toiul nopții şi de multe ori se trezesc dimineața dorind să-și mai tragă pătura peste cap, căci se simt încă obosiți.
Problemele de memorie şi concentrare chiar şi la numai 20 de ani, creând o îngrijorare cu privire la senilitatea timpurie.
Greutatea şi imaginea corporală pot fi un semnal, dar şi un prevestitor de sindrom metabolic (o afecțiune destul de gravă ce include prediabet, nivel ridicat de colesterol, grăsime abdominală şi hipertensiune arterială) chiar şi la 20, 30 şi 40 de ani.
Tulburările digestive, cum ar fi constipația, refluxul, balonarea şi sindromul intestinului iritabil, sunt simptome tipice.
Analiza de vitamina D este rareori realizată, nivelul acesteia fiind unul foarte redus de cele mai multe ori. Limita de 30 este mai mult decât minimum-minimorum!
Dar tot ceea ce am enumerat mai sus nu prevestește neapărat o anumită boală, ci este mai degrabă un tablou uzual la care fiecare corp găsește propriul „călcâi al lui Ahile”, manifestând în final o anumită afecțiune.
Totuși este șocant numărul de afecțiuni autoimune și de cancere diagnosticate astăzi, considerate o raritate în trecut!
Mai nou 1 din 8-10 pacienți ajunge să sufere de cel puțin o afecțiune autoimună: artrită reumatoidă, sindrom Sjögren, boală Crohn, psoriazis, boală celiacă sau, cel mai adesea, tiroidită Hashimoto și 1 din 3-4 va dezvolta o formă de cancer :(
Gândește-te, tu ce luptă duci cu tine? …astfel încât să nu ajungi să-ți „stârnești” corpul împotriva ta!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin