De ce crezi că știrile în general sunt preponderent despre evenimente negative decât despre unele pozitive?
Instinctiv suntem construiți să fim vigilenți la pericole, la aspecte care ne pot amenința, la întâmplări cu potențial negativ. Din acest motiv suntem interesați să ascultăm știri despre accidente, dezastre și tot felul de întâmplări negative, deși nu ne sunt cu nimic de folos.
Adevărul este că oamenii dau mai multă atenție evenimentelor negative decât celor pozitive. Iar dacă oamenii asta își doresc, televiziunile asta oferă!
Dar cum se transpune asta în sănătate?
Oamenii dau mai mare importanta sănătății atunci când nu se simt bine, decât pentru consolidarea obiceiurilor sănătoase atunci când se simt bine!
Când suferim de ceva lăsăm totul și mergem la medici și facem investigații și ne dorim cu ardoare să găsim soluția magică pentru vindecare.
Dar când ne simțim bine, nici măcar nu ne facem analizele, în cel mai bun caz cele uzuale (care de mai multe ori ne dau o falsă impresie că suntem perfect sănătoși) și ignorăm toate semnele pe care corpul ni le transmite până când este prea târziu!
Mai concret:
- ne este foarte ușor să mâncăm o felie de tort, decât să renunțăm la zahăr, deși putem găsi peste tot informații despre cât de nociv este
- ne este mult mai la îndemână să luăm telecomanda în mână decât să luăm pantofii sport
- ne vine să renunțăm la obiceiurile sănătoase care ne-au vindecat de o afecțiune, deși știm că afecțiunea este posibil să revină dacă facem asta
…dar mai grav: ne este frică să fim sinceri cu noi înșine, fugind de realitate și sperând într-o minune care s-ar putea întâmpla independent de noi!
Diagnosticele sumbre sunt mult prea frecvente astăzi ca să putem ignora realitatea!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea următoare, despre un prevestitor