O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Matematica sănătății și a frumuseții, raportul între talie și șolduri (Legitatea #448)

Matematica sănătății și a frumuseții, raportul între talie și șolduri (Legitatea #448)

Matematica este în strânsă legătură cu sănătatea. Nu doar cifrele analizelor de laborator, ale tensiunii arteriale sau ale circumferinței taliei, ci și unele care au o legătură mixtă și în sănătate și în frumusețe.

Profesorul Devendra Singh de la Universitatea din Texas, Austin, a studiat corpul femeilor și a arătat că cel în formă de „clepsidră” ar fi în același timp dizerabil dpdv al sănătății, cât și al frumuseții.

Raportul corect între circumferința taliei și a șoldurilor

Măsurarea circumferinţei taliei și a șoldurilor femeilor, ar fi bine să ducă la un raport 7/10, a taliei din mărimea șoldurilor. Asta face ca raportul talie-solduri (RTS) să fie de 0,7.

Asta se pare că este „înrădăcinată” în creierul masculin ca un semn al sănătății, al fertilități și deci al atractivității. Fertilitatea în sine nu prea poate exista în lipsa sănătății! 

Dar lucrurile merg mai departe și această rată de de 0,7:

  • apare în sculpturile vechi de 2.500 de ani ale lui Venus din Europa și Asia
  • apare la toate câștigătoarele concursului Miss America din 1923 până în 1987 (de la 0,69 la 0,72)
  • și apare la vedete precum Marilyn Monroe, Sophia Loren și multe altele

Am discutat în legități trecute despre relevanța raportului dintre talie și înălțime care este un excelent indicator al sănătății, însă se pare că raportul dintre talie și șolduri merge mai specific pe metabolismul hormonal și fertilitate.

O talie mai lată în comparație cu șoldurile este corelată în studiile știinţifice cu un nivel mai scăzut de estrogen, cu un risc mai crescut de boli, mai multe complicații la naștere și o rată mai scăzută de fertilitate. Deci instinctual se pare că această RTS de 0,7 le transmite bărbaților mai presus de rațiune, care este o parteneră mai potrivită pentru a „perpetua specia”.

Nu este vorba doar de ceva relativ, ci profesorul Devendra Singh a demonstrat că sunt activați centrii de recompensă neuronale la bărbați. Se activează în cortexul anterior, o zonă asociată cu procesarea recompensei și luarea deciziilor.

Aceste descoperiri sugerează că o figură de clepsidră (adică o RTS optimă) activează centrii creierului care stimulează sociabilitatea și atenția apetitivă către femeile care reprezintă partenerii de reproducere de cea mai înaltă calitate.

Veștile bune? Dacă te-ai născut cu șolduri late, nu-ți face griji. S-a demonstrat că antrenamentul pentru a avea o talie mai subțire are un efect mai mare asupra atractivității decât reducerea mărimii șoldurilor. Dacă RTS este mare, o reducere oricât de mică îţi va spori puterea atât sănătatea cât și atractivitatea pentru parteneri de sex masculin.

Pentru bărbați, numerele magice sunt 0,8-0,9 pentru RTS și mai apare un raport interesant între talie și umeri, care ar fi bine să fie 0,6. 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.verywellhealth.com/bmi-waist-circumference-waist-to-hip-ratio-1745981
– https://www.medicalnewstoday.com/articles/319439
– https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/waist-to-hip-ratio
– https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1090513809000889

1 intrebare si raspuns la “Matematica sănătății și a frumuseții, raportul între talie și șolduri (Legitatea #448)

  1. Pingback: Un metabolism sănătos este o raritate! (Legitatea #308) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *