O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Să scrie doar șampon! Efectul substanțelor nocive din cosmetice (Legitatea #449)

Să scrie doar șampon! Efectul substanțelor nocive din cosmetice (Legitatea #449)

Cosmeticele sunt o latură extrem de importantă a sănătății, deși foarte multe persoană ignoră importanța lor, deoarece au impresia că (în afară de cremele de față sau de mâini) nu se absorb în corp.

Dacă femeile mai acordă atenție acestui aspect, pentru bărbați, în general, este mult mai puțin important. Circulă o multitudine de imagini amuzante pe internet și rețelele sociale, în care femeile caută cu minuțiozitate șamponul potrivit, iar pentru bărbați este suficient să scrie „șampon” și atât!

Cei mai mari doi „dușmani” ai sănătății când vine vorba de cosmetice sunt:

  • BPA bisfenolul A, regăsit în ambalajele de plastic
  • parabenii – conservanți cu largă utilizare

În 2008, BPA a devenit o ,,toxină vedetă” din cauza comportamentului său nefast. Deja se făcuseră sute de studii şi multe dintre ele corelau BPA cu problemele de reproducere, nivelul crescut de cancer de prostată şi de sân, problemele cardiovasculare şi de dezvoltarea fetală problematică.

De fapt, BPA îi loveşte pe bărbați unde îi doare cel mai tare. În Journal of Andrology (Revista de Andrologie – andro-logia se ocupă de studiul bărbaților, în special de fertilitate şi funcţia sexuală), cercetătorii au stabilit că nivelul înalt de BPA era puternic corelat cu scăderea funcției sexuale. 

Bărbaţii cu nivel ridicat de BPA în urină raportau ,,dorinţă sexuală scăzută, dificultate mai mare de a obţine erecție, putere mai slabă de ejaculare și, per total, nivel mai scăzut de satisfacţie în viaţa sexuală”. Vina a fost pusă pe seama efectelor estrogenice și antiandrogenice ale BPA-ului.

Despre parabeni am mai discutat iar studiile de laborator au arătat că ei pot acționa ca disruptori endocrini, ceea ce înseamnă că pot interfera cu sistemul hormonal al organismului (atât hormoni sexuali, cât și tiroidieni). La femei cresc riscul de cancer la sân iar la bărbați pot afecta nivelul de testosteron, hormonul masculin principal. 

Dacă partea cu BPA este foarte greu de evitat, fiindcă aproape toate cosmeticele sunt în ambalaje de plastic, măcar te poți uita ca acestea să nu conțină parabeni!

Desigur, lista de substante toxice din cosmetice e mult mai lungă!

Dacă îți dorești să fii mai minuțios evită și:

  1. Ftalații: Acești compuși sunt utilizați pentru a face produsele cosmetice mai flexibile și pot fi găsiți în lacuri de unghii, parfumuri și produse de îngrijire a pielii. Sunt frecvent asociați cu perturbarea sistemului endocrin, afectarea reproducerii și riscul de cancer.
  2. Triclosanul: Utilizat în deodorante, săpunuri antibacteriene și pastă de dinți, triclosanul poate interfera cu sistemul endocrin și poate contribui la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice.
  3. Formaldehida: Folosită ca agent de conservare în produsele cosmetice, formaldehida este considerată carcinogenă și poate provoca iritații ale pielii și ochilor.
  4. Coloranții artificiali: Unii coloranți utilizați în cosmetice pot conține substanțe chimice care sunt legate de alergii și iritații ale pielii.
  5. Uleiurile minerale: Derivate din petrol, acestea sunt utilizate adesea în produsele pentru îngrijirea pielii și pot bloca porii, ducând la acneea cosmetică.
  6. SLS (Sodium Lauryl Sulfate) și SLES (Sodium Laureth Sulfate): Aceste substanțe se găsesc în multe șampoane și geluri de duș și pot provoca iritații ale pielii și ochilor.
  7. Oxibenzona: Un filtru solar chimic care a fost asociat cu perturbarea sistemului endocrin și posibil cu deteriorarea coralilor și a ecosistemelor marine.

Găsești un articol complex despre ele aici.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10048826/
– https://www.ewg.org/the-toxic-twelve-chemicals-and-contaminants-in-cosmetics
– https://www.nytimes.com/2023/02/15/well/live/personal-care-products-chemicals.html
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1253722/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230022000320

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *