O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Culorile și sănătatea – capacitatea antioxidantă din fructe și legume (Legitatea #105)

Culorile și sănătatea – capacitatea antioxidantă din fructe și legume (Legitatea #105)

Tot ceea ce este intens colorat este de fapt sănătos. Curcubeul nu este altceva decât un cumul de culori benefice pentru sănătate.

Există chiar o știință numită cromoterapie care demonstrează efectele benefice ale culorilor pentru sănătate.

Diverse culori au roluri benefice asupra anumitor organe. Însă nu despre cromoterapie este această legitate, ci despre culorile din farfuria ta. 

Nu întâmplător Minunea Naturii are ca logo un curcubeu, el reprezintă atât speranța cât și simbolul forței naturii înmagazinată în culori.

Pentru reținerea mai ușoară a culorilor curcubeului, a fost creat acronimul ROGVAIV, care este alcătuit din primele litere ale celor șapte culori.

Cu cât mănânci mai colorat, cu atât îți iei mai multe substanțe benefice pentru corpul tău.

Fiecare culoare înseamnă de fapt substanțe benefice, antioxidanți sau alti nutrienți vitali:

  1. R de la roșu, antioxidanții principali sunt:
    1. licopenul (din tomate și alte fructe sau legume de culoare roșie) și 
    2. astaxantina, un antioxidant de culoare roz, benefic pentru vasele de sânge și ochi (de 6000 de ori mai puternic decât vitamina C, de 550 de ori mai puternic decât vitamina E și de 40 de ori mai puternic decât beta carotenul) – uleiul de krill, somonul, păsările flamingo (l-am amintit chiar dacă nu le mâncăm)
  2. O de la orange sau portocaliu, antioxidanții principali sunt:
    1. beta-caroten-ul (din dovleac, cartofi dulci, morcov)
    2. papaina (din papaya), o substanță care ajută funcțiile digestive
    3. curcumin-ul (din turmeric), o substanță cu efect antiinflamator, analgezic și hepatoregenerator
  3. G de la galben, antioxidantii principali sunt:
    1. bromelaina (din ananas), o substanță care reglează metabolismul lipidelor și ajută la scăderea în greutate
    2. zeaxantina, este o substanță benefică pentru ochi care dă culoarea galben a mai multpr alimente: porumb, șofranului, goji 
    3. legumele și fructele de culoare galben (și portocaliu) sunt în general bogate și în vitamina C
  4. V de la verde:
    1. principalul nutrient care oferă beneficii majore pentru sănătate este clorofila, iar aceasta se regăsește în tot ceea ce este verde: frunze de pătrunjel, țelina, mărar, salată de diferite tipuri, rucola și pulberi verzi de orz verde, spirulina, chlorela, alfalfa
    2. sulforafanul din legume crucifere (broccoli, muguri de broccoli și varză) cu efecte antiinflamatorii si antihelicobacter
  5. A de la albastru, I de la indigo și V de la violet, sunt 3 culori asemănătoare dpdv al nutrienților iar substanțele benefice nu pot fi foarte bine diferențiate: afine din sălbatice, struguri, mure. Cele mai reprezentative sunt:
    1. antocianii din afine, mure – cu efecte benefice asupra vaselor de sânge 
    2. rezveratrol din struguri negri – cu efecte benefice asupra aparatului cardiovascular

Ca să îți iei zilnic porția de antioxidanți, asigură-te că salata de la fiecare masă este cât mai colorată și conține minim 4 culori diferite. 

 

Chiar dacă este benefic să incluzi în dietă toate culorile, nu uita că cea mai importantă culoare este verde, este nevoie să te asiguri că mănânci suficiente legume cu frunze de un verde intens.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32914105/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066601/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665927119300097

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *