Continut articol
Supermarket-urile abundă de ambalaje frumos colorate, televizorul și Youtube-ul fac permanent reclamă la dulciuri, chipsuri și alte gustărele.
Toate sunt pline de zahăr dar și de alte substanțe toxice, mai ales pentru copii. Diverși coloranți sau potențiatori de aromă sunt adevărate bombe cu ceas pentru creierul celor mici (si a celor mari dar cei mici sunt mai tare afectați).
Iată câteva exemple de neurotoxine:
- E133 – albastru briliant – este un aditiv alimentar periculos ce este interzis în peste 10 tari din Uniunea Europeană, nu și în România; poate produce reacţii alergice în cazul persoanelor astmatice și este considerat de mulţi oameni de ştiinţă ca fiind cancerigen, în special atunci când este folosit împreună cu alţi coloranţi.
- E124 – colorant roşu – care a fost şi el interzis în 1990 în mai multe tări după dezbateri pe marginea utilizării în alimente şi cosmetice, poate duce la cancer de tiroidă.
- E102 – Tartrazina – colorant de culoarea galbena care a fost interzis în SUA, Norvegia, Austria pentru că a fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului.
- E220 – dioxid de sulf – conservant interzis în SUA, poate genera probleme respiratorii, în special persoanelor care suferă deja de astm sau au un teren sensibil, hipotensiune, şoc anafilactic, furnicături, de asemenea, distruge rezervele de vitamina B1 şi E din organism, iar produsele care îi conţin nu le sunt recomandate copiilor.
- E621 – Glutamatul monosodic – potentiator de gust omniprezent, cea mai de temut toxină pentru creierul copiilor – cercetările au demonstrat că există o legătură între consumul acestui aditiv şi apariţia unor afecţiuni precum depresia, greaţa, problemele oculare, oboseala cronică, migrenele şi obezitatea; consumul regulat poate duce la apariţia unor boli mai grave precum Parkinsonul, Alzheiemerul, boala Huntington.
- Grăsimile Trans – sunt utilizate pentru a prelungi valabilitatea unui produs şi este unul dintre cei mai periculoşi aditivi pe care îi găsim în alimente; o sumedenie de studii au demonstrat că ele cresc nivelul colesterolului LDL (rău) din sânge, scăzând în același timp HDL (cel bun), cresc riscul de infarct, atac vascular cerebral şi multe alte afecţiuni.
- etc.
Pe lângă faptul că sunt toxice ele creează și o adicție sau o dependență fată de aceste produse.
Așadar, deși a devenit clișeu, “citește ambalajul” înainte să cumperi produsul este astăzi mai importantă ca niciodată!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Pingback: Legitatea #97: antioxidanții din condimente sprijină sănătatea creierului tău! - Blogul Minunea Naturii