O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #97: antioxidanții din condimente sprijină sănătatea creierului tău!

Legitatea #97: antioxidanții din condimente sprijină sănătatea creierului tău!

Încă din cele mai vechi timpuri condimentele au reprezentat o „marfă” extrem de prețuită nu doar pentru aromă, ci și pentru proprietățile lor terapeutice. Condimentele naturale, culese, uscate și păstrate în condiții optime sunt adevărate „medicamente”, având o multitudine de acțiuni benefice.

Scara ORAC, cu cele mai puternice substanțe antioxidante, are pe locurile fruntașe condimente.

Noi însă ne-am dezobișnuit de la a consuma condimente! Ce fel de condimente consumăm în mod constant?

Vegeta, Delikat, Secretul gustului au un loc de cinste în sertarul de condimente al majorității românilor. 

Ce stă ascuns pe eticheta lor, printre multă sare și legumele uscate? 

Monoglutamat (MSG sau E621)! O substanță neurotoxică, ce distruge celula neuronală, creează dependență și crește riscul de obezitate. (vezi legitatea #23) Este exact ce NU are nevoie creierul nostru! 

În loc să oferim creierului nostru substanțe hrănitoare și antioxidanți din abundentă, pentru a fi viu și activ pana la adânci bătrâneți noi îl deteriorăm cu astfel de produse. 

Te îndemnăm să elimini produsele menționate mai sus și să incluzi condimente de care creierul tău să se bucure:

turmeric, rozmarin, piperul negru și roșu, cuișoare, șofran, scorțișoară, cimbru, mentă, ardei iute, etc.

Ar fi multe de povestit despre fiecare dar ne oprim azi în la câteva exemple scurte:

  • se știe de mult timp despre curcuma, substanță activă din turmeric, că are o acțiune antiinflamatoare intensă; se știe mai puțin însă că are o influență asupra metabolismului serotoninei, dopaminei și noradrenalinei (neurotransimțători cerebrali), astfel cercetătorii consideră, de exemplu, că turmericul poate aduce beneficii și în dereglări neuronale cum ar fi cele din tulburările obsesiv compulsive.
  • cercetătorii au descoperit că scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și alte condimente conțin nutrienți care ajută memoria, reduc stresul sau îmbunătățesc somnul.
  • șofranul este considerat un condiment excelent pentru cei care suferă de depresie; în studii, șofranul, oferit ca supliment, s-a demonstrat că reduce foarte mult simptomele depresiei.
  • banalul piper, care are ca și componenta principală piperina, poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului și la reducerea simptomelor depresiei; în același timp mai are o funcție deosebită: poate îmbunătăți biodisponibilitatea nutrienților din alte alimente, ceea ce înseamnă că ajută corpul tău să absoarbă mai multe lucruri bune din ceea ce mănânci;
  • cuișoarele, pe lângă efectul antioxidant, conțin eugenol (acea substanță dezinfectantă folosită în trecut de dentiști care dădea și mirosul specific cabinetului dentar) și are efecte antiseptice la nivel bucal și putând înlocui guma de mestecat

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea de mâine, ceva intereasnt despre miros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *