O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...

Alimentația vegetariană poate fi plină de greșeli! (Legitatea #94)

Alimentația vegetariană poate fi plină de greșeli! (Legitatea #94)

Nu suntem adepții nici unei diete, deoarece niciuna nu descrie principii suficient de clare pentru o viață sănătoasă.

Adoptarea unei diete bazate pe vegetale prezintă multiple beneficii pentru sănătate, dar mereu diversitatea alimentelor, sursa și modul lor de obținere rămân cele mai importante.

O mare parte din comunitatea noastră însă a adoptat din principiile alimentației vegetariene sau vegane și ne dorim sa clarificăm aspectele la care este nevoie să fim atenți.

A renunța sau a mânca mai rar carne este ceva benefic pentru organismul uman, ușurează mult digestia și se produc mai puțini metaboliți toxici.

A renunța la lactate este chiar mai benefic decât a renunța la carne. După vârsta de 2 ani organismul uman nu mai are enzimele necesare pentru digestia corectă a acestora. In plus acestea generează mucus și aciditate în organism.

Care sunt însă principalele greșeli ale alimentației vegetariene (similare cu cele din post):

  • Prea mulți carbohidrați: vegetarienii au tendința de a mânca prea mulți carbohidrați deoarece prin renunțarea la carne se renunță și la o sursă de proteine care e nevoi să fie înlocuită de o altă sursă
  • Pâine albă și produse rafinate: renunțând la carne, un aliment care se digeră greu și stă mult timp în stomac și susține o stare de sațietate, avem tendința să mâncăm mai multă pâine și mai mulți carbohidrați în general
  • Prea mult gluten: aportul de pâine și paste făinoase vine și cu un aport crescut de gluten, care la rândul lui are efect pro-inflamator și pro-alergen
  • Semipreparate pentru vegetarieni (burgeri, chiftele, mici, șnițele, creme tartinabile și pate-uri, etc.): deși la prima vedere sunt sănătoase, ele sunt de fapt niște alimente dezechilibrate, mult prea aditivate și rafinate; alimentația sănătoasă este cea care se apropie cât mai mult de natură, nu de alimente intens procesate și aditivate, chiar dacă sunt fără carne. 
  • Prea multă soia: foarte multe preparate se bazează pe soia, un aliment de multe ori modificat genetic dar care în același timp este destul de controversat, fiind suspectat de influențarea metabolismului hormonal
  • Exces de ulei: să nu uităm că uleiul este un aliment procesat (provenind din nuci sau semințe) foarte bogat în calorii iar nerenunțarea la uleiul de floarea soarelui poate veni la pachet cu multe probleme de sănătate cauzate de inflamație și dezechilibrul raportului dintre omega-3 si omega-6
  • O felie de tort raw-vegan din nuci, uleiuri și fructe uscate la finalul oricărei mese face digestia „praf” – deși sună bine, sunt naturale, integrale și fără zahăr, torturile raw-vegane sunt în general bombe calorice care nu se digeră ușor, ci reprezintă mai degrabă o masă separată

O alimentație care conține cartofi prăjiți, pâine cu margarină sau chiftele de soia, deși este una vegană, nu este una sănătoasă.

Dacă te decizi să adopți o alimentație vegană sau vegetariană nu uita de un principiu și mai important al sănătății care ne spune să mâncăm preponderent alimente integrale și neprocesate. Ori asta înseamnă să renunți cam la toate preparatele pentru vegetarieni pe care industria alimentară le aduce „în sprijinul” celor care adoptă o astfel de dietă.

Exemple de alimente naturale, integrale, echilibrate:

Această legitate nu este un manifest împotriva alimentației vegetariene, din contră ea poate fi benefică dacă este ținută cu ajutorul alimentelor naturale și integrale.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.healthline.com/nutrition/vegetarian-and-vegan-mistakes
  • https://www.allrecipes.com/article/new-vegan-mistakes/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *