Continut articol
Fiind cei mai mulți dintre noi obișnuiți cu senzația de stomac plin, ca urmare a faptului că în alimentația uzuală mâncarea stă mult timp în stomac, atunci când schimbăm stilul de viață și alimentația, la început, pot apărea mai multe senzații:
- stomacul se golește mult mai repede și poate fi confundat cu senzația de foame, deși energia este la cote mult mai înalte
- viteza tranzitului intestinal crește și se normalizează, mai ales la cei care sufereau de constipație
- nivelul de energie și claritatea mentală cresc
- apar diverse pofte, ca urmare a tiparelor alimentare din trecut
Senzația de foame trebuie să apară atunci când scade glicemia, nu când se golește stomacul.
Un organism sănătos, al cărui mecanisme de glicogenoliza (producerea de glicemie din rezervele ficatului) si gluconeogeneză (proces prin care se produce glucoză în ficat pornind de la surse non-carbohidrați precum aminoacizi sau acid lactic) funcționează corect ar trebui să poată sta nemâncat 24 de ore fără niciun fel de probleme și fără ca energia sau capacitatea de concentrare să fie afectate.
Dacă nu poți rezista atât și ai o pregnantă senzație de foame, cu stări de rău sau leșin, înseamnă că ficatul tău nu funcționează la capacitate maximă. Un ficat gras și intoxicat este ceva foarte uzual în ziua de astăzi iar simptomele nu sunt evidente și nici analizele de laborator nu detectează vreo problemă.
Temă de casă:
- Ține un post de o zi, de mai multe 24 de ore (adica de la cina pana a 3-a zi dimineata), în care să nu consumi nimic altceva în afară de apă, multă apă.
- Observă-ți stările prin care treci și cât de pregnantă este senzația de foame.
- Cât de mare este senzația de foame în dimineața următoare?
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de luni, abordăm importanța mâncării versus viața.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554417/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31082163/