Continut articol
Deși se crede că e nevoie de o mâncare consistentă pentru multă energie, unsă și plină de carne, adevărul este de fapt invers. O mâncare naturală, simplă, bogată în nutrienți vitali, dar care se digeră ușor, practic conservă din energia organismului și ajungi în final să ai mai multă energie.
Cu cât combini mai multe alimente la o masă, cu atât digestia este mai dificilă și consumă mai multă energie. Iar mai apoi apar si alte efecte „secundare” precum: lipsă de concentrare, nevoia de mai multe cafele sau energizante, senzație de epuizare, etc.
O combinație foarte uzuală dar nefastă, despre care am mai discutat, cea de carne cu cartofi, oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp, în primul rând pentru că se digeră greu și stă mai mult timp în stomac.
Stomacul ar trebui să se golească în maxim 1-2 ore de la masă. Dar, după mese copioase, pline de combinații incorecte, se întâmplă să nu se golească nici după 6 ore. De multe ori noi resimțim că mâncarea nu se digeră și luăm niște „pastile” ca să ajutăm digestia.
Însă reține, suprasoliciți digestia azi, o suprasoliciți mâine și poimâine și în fiecare zi, dar pe urmă să nu rămâi mirat(ă) când apar afecțiuni precum: hiperaciditate, ulcer gastric, probleme biliare (precum fiere leneșă – care de fapt nu e leneșă, ci suprasolicitată), etc.
Apoi mai este încă un aspect: ți s-a întâmplat ca după masă să ai o senzație de somnolență?
Această senzație nu este normală și este un semn că ai mâncat ceva greu digerabil care consumă, poate, mai multă energie decât furnizează.
Deși, dacă ai o alimentație „convențională” nu ești obișnuit(ă) cu asta, după mese sănătoase ar trebui să te ridici de la masă, plin(ă) de energie și fără senzație de somnolență.
În esență, este ca la matematică:
- Energia furnizată de mâncare – Energia consumată = Energia disponibilă
Asigură-te că rezultatul acestei operații este pozitiv, nu negativ.
De aceea în timpul diverselor tipuri de post, de fapt ajungi să ai mai multă energie, nu mai puțină.
Persoane care țin post intermitent sau nu au mâncat de 18-24 de ore ajung să aibă performanțe sportive mult superioare condiților în care ar fi mâncat în urmă cu 2-3 ore.
Pare greu de crezut? Probează, nu e nevoie să te încrezi orbește în ce spunem!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine insistăm de diferența dintre senzația de foame și cea de stomac gol.