O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Se digeră mai ușor carnea sau fasolea? (Legitatea #355)

Se digeră mai ușor carnea sau fasolea? (Legitatea #355)

Zilnic primim multe mesaje de la voi, de apreciere sau cu întrebări și solicitări de sfaturi. De multe ori ne simțim și flatați dar și copleșiți, oricum vă mulțumim!

O întrebare ne-a scos din zona de confort a fost următoarea: ce se digera mai ușor, carnea sau leguminoasele?

Ne-am gândit ceva, am căutat și ne-am documentat, dar nu am găsit un răspuns concret în literatura de specialitate, dar ceea ce credem noi am expus mai jos.

Carnea și leguminoasele sunt digerate diferit, iar procesul de digestie poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de tipul și pregătirea alimentelor.

Carnea, în general proteinele animale par mai ușor de digerat decât proteinele vegetale. Enzimele digestive secretate de corpul nostru, cum ar fi pepsina și tripsina (secretate bineînțeles în cantitățile corecte de un sistem digestiv sănătos), au capacitatea de a descompune proteinele animale în peptide și aminoacizi, în stomac și intestinul subțire.

Aceasta permite organismului să absoarbă și să utilizeze mai ușor proteinele animale.

Pe de altă parte, leguminoasele, cum ar fi fasolea, năutul și lintea, conțin proteine vegetale care sunt mai dificil de digerat.

Aceste proteine conțin anumiți antinutrienți, cum ar fi fitații și lectinele, care pot încetini digestia și pot interfera cu absorbția nutrienților. 

În plus, leguminoasele conțin și carbohidrați complecși, cum ar fi oligozaharidele, care pot fi fermentați de bacteriile intestinale, conducând la producția de gaze și potențial la balonare.

Cu toate acestea, pregătirea adecvată a leguminoaselor poate îmbunătăți digestibilitatea lor. Înmuierea în apă (minim 12 ore) și schimbarea a 2-3 ape la fierbere pot ajuta la descompunerea antinutrienților și la facilitarea digestiei. În plus fierberea într-un vas cu presiune (kukta) poate contribui la descompunerea compușilor dificil de digerat și poate face leguminoasele mai ușor de digerat.

Pe scurt, concluzia ar fi: 

  • carnea se digeră mai ușor dar mai lent!
  • leguminoasele se digeră mai rapid dar mai greu!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

1 intrebare si raspuns la “Se digeră mai ușor carnea sau fasolea? (Legitatea #355)

  1. Pingback: Mâncarea poate conține antinutrienți? Despre fitati, lectine, goitrogene și alți antinutrienți din leguminoase și semințe. (Legitatea #351) - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *