Persoanele cu hipotiroidie au de cele mai multe ori colesterolul crescut! De ce?
Hipotiroidismul poate influența nivelul de colesterol din sânge în mai multe moduri și o să vedem mai exact care sunt acestea.
Tiroida are un impact semnificativ asupra metabolismului și funcționării organismului în general, inclusiv asupra metabolismului lipidic. Când glanda tiroidă sau organismul nu produc suficient hormon tiroidian (mai ales T3), metabolismul poate încetini, ceea ce poate duce la o serie de schimbări în corp, inclusiv în nivelul de colesterol.
Ce efecte asupra metabolismului colesterolului are Hipotiroidia sau Hipotiroidismul
În mod specific, hipotiroidismul poate duce la:
- Scăderea ratei metabolice: Hipotiroidismul poate încetini metabolismul, ceea ce înseamnă că organismul arde calorii mai încet. Acest lucru poate determina acumularea de grăsimi și creșterea nivelului de colesterol în sânge.
- Creșterea nivelului de lipoproteine cu densitate mică (LDL): LDL este adesea denumit “colesterolul rău” deoarece este asociat cu depunerea de plăci de colesterol pe pereții arterelor. Persoanele cu hipotiroidism pot avea tendința de a avea niveluri mai ridicate de LDL în sânge.
- Dereglarea metabolismului hormonal: Hipotiroidie înseamnă de fapt o încetinire a organismului și o scădere a funcției mai multor organe, inclusiv a celorlalți hormoni. Cum o mare parte dintre hormoni sunt hormonii steroizi, produși din colesterol (hormonii sexuali, cum ar fi estrogenul, progesteronul și testosteronul, și hormonii secretați de suprarenale, inclusiv cortizolul, aldosteronul și androgenii), corpul crește atât sinteza cât și absorbția de colesterol în speranța de a regla nivelul prea scăzut al acestor hormoni.
- Scăderea clearance-ului de colesterol din sânge: În același timp Hipotiroidismul poate afecta și modul în care organismul elimină colesterolul din sânge, ceea ce poate duce la acumularea acestuia în circulație din aceleași motive enumerate mai sus.
Este un lanț de reacții si stimuli interconetați care funcționează și se reglează în ambele sensuri. Dacă luăm progesteronul ca exemplu, acesta joacă un rol important în activarea enzimelor care permit glandei tiroide să elibereze hormonul tiroidian în fluxul sanguin. Numai deficitul de progesteron poate fi o cauză a hipotiroidismului și nu ar trebui să fie o surpriză faptul că o deficiență a oricăruia sau a tuturor acestor hormoni steroizi este asociată cu un risc crescut de boli de inimă, nu doar colesterol crescut.
Da, e complicat, sunt mecanisme fine care sunt reglate de către cantități infime de substanțe care circulă prin organismul nostru. De aceea prevenția este atât de importantă, pentru că este de nenumărate ori mai ușor să previi decât să tratezi, mai ales o afecțiune hormonală.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
- https://www.healthcentral.com/condition/hypothyroidism/hypothyroidism-and-cholesterol
- https://www.webmd.com/cholesterol-management/cholesterol-thyroid-disease
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3109527/
- https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/april-2021/vol-14-issue-4-p-6-7/