O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Este bună zaharina sau alt înlocuitor artificial de zahăr? (Legitatea #524)

Este bună zaharina sau alt înlocuitor artificial de zahăr? (Legitatea #524)

Am primit de mai multe ori diverse întrebări pe aceeași temă:

  • Zaharina este buna dacă alăptez?
  • Este bine să beau Cola Zero?
  • Am înlocuit zahărul cu zaharina, este bine?

Efectele nocive ale Zaharinei

Hai să începem abrupt cu efectele nocive ale zaharinei:

  • în primul rând se simte că are un gust artificial sau „aftertaste” neplăcut pentru mulți
  • există un potențial foarte mare pentru reacții adverse, inclusiv cancer
  • perturbă flora intestinală și sănătatea microbiomului. scăzând astfel imunitatea și perturbând absorbția nutrienților
  • crește pofta de dulce și consumul de calorii, chiar dacă ea nu are calorii
  • este asociată cu riscul crescut de obezitate și diabet de tip 2 în unele studii, chiar dacă nu crește direct glicemia în mod direct

De ce zaharina crește glicemia?

Deci practic zaharina provoacă tot ceea ce noi vrem să evităm. Dar hai să vedem cum?

Băuturile dietetice, guma de mestecat și toate produsele îndulcite cu aspartam, zaharină și sucraloză pot crește riscul de boli metabolice precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, deoarece ingerarea lor face corpul nostru mai puțin capabil să metabolizeze zaharurile cu ajutorul insulinei. Atfel spus cresc riscul de rezistență la insulină, favorizând astfel mai multe afecțiuni.

Mai apoi, îndulcitorii artificiali dezvolta in intestin o flora bacteriană care formează zaharuri ca produse de excreție. 

Există un articol publicat în cea mai prestigioasă revistă științifică din lume, Nature, care arătă că îndulcitorii artificiali duc la intoleranță la glucoză prin modificarea compoziției și funcției microbiomului intestinal.

„Îndulcitorii artificiali au devenit atât de răspândiți încât marea majoritate a alimentelor noastre conțin aceste substanțe”, a spus dr. Eran Elinav, cercetător principal al proiectului META-BIOME, finanțat de UE, la Institutul de Știință Weizmann din Israel și unul dintre autorii lucrării. 

„Am descoperit că îndulcitorii artificiali pot induce intoleranță la glucoză la subseturi de indivizi și fac acest lucru modificând microbiomul intestinal.”

Efectele indulcitorilor artificiali asupra microbiomului intestinal

Cercetătorii au studiat microbiomul intestinal atât la șoareci, cât și la oameni și au descoperit că unele bacterii din microbiom au crescut în număr, iar unele au murit ca urmare a ingerării de îndulcitori artificiali precum zaharina sau aspartamul. 

Acest microbiom modificat pare să descompună alimentele în mod diferit față de procesul digestiv normal, crescând în cele din urmă capacitatea organismului de a colecta energie din alimente în intestin și ducând la un fel de intoleranță la glucoză”, un sinonim cu rezistența la insulină dar din cealaltă prviniță.

Este exact mecansimul la care nu ne-am aștepta.

Mai apoi există multe alte studii în care se artă legătura dintre îndulcitorii artificiali (zaharină, aspartam și acesulfam-K), care sunt utilizați în multe mărci de alimente și băuturi din întreaga lume și riscul crescut de cancer. 


Aceste constatări oferă perspective importante și noi pentru reevaluarea în curs de desfășurare a îndulcitorilor alimentari de sinteză de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel global.

Dar până atunci, hai să facem noi primul pas, să nu așteptăm după aceste autorități!

Cred că ai înțeles că răspunsul la întrebările de la început este un „NU” categoric! Există îndulcitori naturali care nu au efecte secundare și care au fost creați de Dumnezeu pentru a ne bucura de acest gust, fără să avem alte efecte secundare!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/horizon-magazine/artificial-sweeteners-linked-elevated-blood-sugar-levels-heart-disease-and-strokes
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35324894/
  • https://www.nature.com/articles/nature13793
  • https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet
  • https://www.mdanderson.org/cancerwise/artificial-sweeteners-and-cancer–7-things-to-know.h00-159620223.html
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637197/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *