O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Alăptarea – ghid pentru proaspetele mămici, sfaturi, provocări și remedii naturale

Alăptarea – ghid pentru proaspetele mămici, sfaturi, provocări și remedii naturale

Alăptarea este o experiență unică și esențială pentru proaspetele mămici dar și pentru bebeluși. Aceasta nu doar că oferă copilului toți nutrienții necesari pentru dezvoltare, dar ajută și la crearea unei legături emoționale speciale între mamă și copil, care poate avea repercusiuni până în viața adultă.

Cu toate acestea, pentru multe femei, perioada de după naștere și începutul alăptării poate veni cu multe provocări. În acest articol, vom explora principalele probleme pe care le poți întâlni în timpul alăptării, cum să găsești o poziție optimă de alăptare și câteva remedii naturale care te pot sprijini în acest proces.

Beneficiile alăptării bebelușilor

Alăptarea nu este doar o modalitate naturală de hrănire, ci oferă multiple beneficii pentru sănătate, atât pentru mama cât și pentru bebe:

Nutriție perfectă: Laptele matern este special creat de Dumnezeu pentru bebeluși și compoziția acestuia se adaptează în funcție de vârsta bebelușului. Laptele matern conține toate vitaminele, mineralele și anticorpii de care bebelușul are nevoie pentru a se dezvolta sănătos.

Imunitate puternică: Laptele matern întărește sistemul imunitar al copilului, protejându-l de infecții. Prin laptele matern, practic, se transferă toți anticorpii specifici și toată imunitatea acumulată de mamă de-a lungul vieții, protejând bebelușul de infecții severe.

Recuperare postnatală – beneficiu pentru mamă: Alăptarea ajută corpul mamei să se refacă mai repede, stimulând contracțiile uterine și reducând riscul de hemoragii postnatale.

Alăptarea nu este un proces dureros și nici inconfortabil pentru mamă, ci este ceva fiziologic și natural. Chiar dacă la început pot apărea anumite provocări, ele pot fi depășite cu ajutor de specialitate și perseverență. Deoarece:

  • orice mamă poate alăpta, indiferent de mărimea sânilor înainte de sarcină
  • laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebe, nu doar fizică, ci și emoțională
  • este unul dintre cele mai mari „cadouri” pe care mama îl poate face bebelușului

Probleme frecvente întâlnite în alăptare

Deși este un proces fiziologic natural, de care orice mamă este capabilă, indiferent de credințele sau limitările proprii, foarte multe femei întâmpină probleme în alăptare. Printre cele mai frecvente probleme se numără:

Durerea mameloanelor

Durerea la nivelul mameloanelor este una dintre cele mai comune plângeri ale mamelor care alăptează, mai ales la început. Aceasta poate fi cauzată de atașarea incorectă a bebelușului sau de sensibilitatea naturală a mameloanelor după naștere.

Soluții durerea mameloanelor:

Atașare corectă: Asigură-te că bebelușul prinde cât mai mult din areolă (nu doar mamelonul) în gură și că poziția de alăptare este un a corectă, vei găsi detalii mai departe în articol.

Comprese cu lapte matern: deși poate suna ciudat, chiar laptele matern este soluția, deoarece are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Aplică puțin lapte matern pe mameloane după fiecare alăptare pentru a accelera vindecarea.

Cremă cu lanolină: Lanolina pură ajută la hidratarea și protecția mameloanelor între alăptări, fiind prima recomandare a medicilor și a consultanților în alăptare, certificați IBCLC.

Canalele de lactație blocate

Canalele galactofore, cele prin care se eliberează laptele din sânul mamei pot fi blocate la începutul alăptării sau atunci când apare furia laptelui (creșterea masivă a secreției lactate), cauzând dureri și posibile infecții (mastită).

Soluții canale blocate:

Masaj ușor: Masajul circular al sânilor, în special în zonele dure, poate ajuta la deblocarea canalelor.

Comprese calde: Aplică comprese calde pe sân înainte de alăptare pentru a stimula curgerea laptelui.

Poziții variate: Schimbarea pozițiilor de alăptare poate ajuta la golirea eficientă a sânului.

Mastita – inflamația sânului

Mastita este o inflamație a sânului, de obicei cauzată de infecții bacteriene, și poate fi însoțită de febră și dureri. Inflamația determină durere mamară, tumefiere, căldură și eritem la nivelul sânilor.

Mastita de lactație induce de multe ori o stare de oboseală, făcând dificilă îngrijirea sugarului. Uneori, mastita poate determina întreruperea alăptarii (înțărcarea) înainte să se intenționeze acest lucru. Însă, continuarea alăptării, este cea mai bună alegere atât pentru mamă cât si pentru sugar.

Soluții mastită:

Continuă alăptarea: Este important să continui să alăptezi chiar și în timpul unei infecții, pentru a evita agravarea situației. Deși pare paradoxal, așa este cel mai bine.

Ceai de mușețel și ghimbir: Aceste plante au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la calmarea inflamației. Le poți folosi atât intern cât și local sub formă de comprese.

Odihnă și hidratare: Corpul tău are nevoie de odihnă și multă apă pentru a combate infecția. Poți apela și la remedii naturale cum ar fi vitamina C si vitamina D pentru a susține imunitatea.

Poziții optime pentru alăptare

Poziția de alăptare este foarte importantă pentru a avea succes în acest demers. Mai ales la început este foarte important modul în care sugarul stă, alinierea acestuia în poziție fiziologică precum și modul de prindere al mamelonului. Recomandarea noastră este ca la prima sarcină să consultați obligatoriu un specialist în alăptare, certificat IBCLC.
Pe scurt ține cont de următoarele sfaturi:
  1. Poziția corpului copilului, să fie cât mai aliniat și lipit de mamă
  2. Înainte de poziționarea mamelonului apasă ușor pe bărbia sugarului pentru a căsca gura mare
  3. Poziționează, mamelonului pe cerul gurii
  4. Sugarul vine instinctiv cu dorința și abilitatea de a se hrăni cu lapte matern, nu trebuie să-l înveți nimic
  5. Ascultă, înghițitul laptelui e urmat de un expir pe nas
  6. Capul trebuie să fie mereu în aliniament cu corpul copilului
  7. Alăptează la cerere, nu după ceas, frecvența poate fi diferită în funcție de perioadele de creștere ale copilului
  8. Urmărește semnele pe care le primești de la copil

Cele mai uzuale poziții pentru alăptare sunt:

Poziția de alăptare “leagăn” (Cradle Hold)

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și cele mai folosite poziții de alăptare.

Așază bebelușul pe o parte, cu capul sprijinit pe antebraț și nasul spre mamelon. Găsește o poziție confortabilă pentru tine, sprijinindu-ți spatele și brațul cu perne. Mâna ta ar trebui să susțină lungimea corpului sugarului. Pune brațul inferior al bebelușului sub al tău, ca și cum te-ar îmbrățișa cu el.

Poziția de alăptare "leagăn" (Cradle Hold)

Poziția întinsă pe o parte (Side-Lying Position)

Această poziție este ideală pentru alăptările din timpul nopții sau pentru mamele care au avut o naștere prin cezariană și nu pot sta confortabil în poziții de șezut.

Stai întinsă pe o parte, cu bebelușul pe lângă tine, asigurându-te că prinde bine sânul. Poziționați copilul lângă tine (partea din care doriți să vă hrăniți), cu șoldurile aproape de șolduri. Nasul bebelușului ar trebui să fie la nivelul mamelonului. Sprijină gâtul bebelușului cu palma mâinii. Ghidează-l ușor către mamelonul tău.

Poziția întinsă pe o parte (Side-Lying Position)

Poziția de alăptare “rugby” (Football Hold)

Aceasta este recomandată pentru mamele cu sâni mai mari sau pentru cele care au avut o cezariană. Ține bebelușul cu corpul pe lângă tine, cu picioarele spre spatele tău și cu fața spre sân, având sprijin pe perne. Cu mâna deschisă, sprijină capul bebelușului cu palma ținând baza gâtului. Spatele bebelușului tău se va sprijini pe antebrațul tău, la nivelul mamelonului tău.

Este nevoie să pui o pernă sub copil și sub braț.

Poziția de alăptare "rugby" (Football Hold)

 

Sfaturi pentru o alăptare reușită

Alăptarea reușită este un deziderat al tuturor mamelor, deși cu mintea, unele se opun la acest demers, în natura și subconștientul lor au fost concepute pentru asta. Ține cont de următoarele sfaturi:

  • Fă un curs de alăptare: Primul pas pentru o alăptare corectă începe înainte de naștere, prin urmarea unui curs care te va învăța toți pașii. Recomandarea noastră este ca să participi la acest curs împreună cu partenerul tău, nu singură.
  • Contactează un consultant IBCLC, ca să te aibă în vedere și să te poată ajuta la nevoie
  • Atașarea corectă și poziția de alăptare: Este esențială pentru prevenirea durerilor și a problemelor legate de fluxul de lapte.
  • Hidratarea: Bea multă apă pe parcursul zilei pentru a menține producția de lapte.
  • Dietă echilibrată: Alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și vitamine (în special omega-3, vitamina D și fier) susțin producția de lapte și sănătatea ta generală.

Remedii naturale pentru susținerea alăptării

Suplimentele și remediile naturale pot fi de un real folos pentru susținerea alăptării, pentru stimularea lactației și pentru creșterea calității laptelui matern.

Schema stimularea lactatiei (alaptare)

O schemă eficientă care combină remedii naturale pentru un efect complex, stimulând lactația și crescând calitatea laptelui matern.

Schema naturala stimularea lactatiei

 

Schema pentru stimularea lactației conține:

  • More milk plus: o combinație de extracte din plante cu efect de stimulare a lactației, formulate în capsule cu lichid pentru o absorbție si un efect rapid
  • Spirulina tablete: un remediu care stimulează atât lactația cât mai ales cine cu un aport mare de vitamine, minerale și alți nutrienți necesari mamei în timpul alăptării
  • Lacto plus: un remediu complementar cu cele 2 de mai sus, care se consumă pe parcursul zilei și care ajută la creșterea cantității de lapte matern
  • Ceai stimularea lactatiei Weleda: ceai efciient pentru a susține lactația

Poți cumpăra schema pentru stimularea lactației de aici.

Mod de administrare a schemei cu produse naturale pentru stimularea lactației

  • More milk plus:4x1cps/zi
  • Spirulina tablete: 4×2 tb/zi
  • Lacto plus: 20ml la 1litru de apa, se consuma pe parcursul unei zile.
  • Ceai stimularea lactatiei Weleda: 2-3 cani de ceai pe zi, preparat 1 plic la 200ml
Nu uita: pentru ca alăptarea sa fie un succes sunt multe alte aspecte importante, de aceea este important sa cereți sfatul unui consultant în alăptare, certificat IBCLC.

Alăptarea poate veni cu provocări, dar cu informația corectă și un pic de sprijin, mămicile pot depăși aceste obstacole și pot trăi o experiență plină de satisfacție și recunpștință. Fii răbdătoare cu tine însăți, ascultă-ți corpul și cere ajutor atunci când ai nevoie. De asemenea, nu uita să integrezi remedii naturale și o dietă echilibrată pentru a te susține în acest frumos proces de alăptare.

Dacă ai orice fel de întrebări, adresează-le fără griji, îți vom răspunde cu drag.


Referinte:

– https://iblce.org/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK52684/
– https://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13006-019-0229-6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *