O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Care fructe cresc cel mai mult glicemia? Sunt indicate fructele in diabet? (legitatea #577)

Care fructe cresc cel mai mult glicemia? Sunt indicate fructele in diabet? (legitatea #577)
Auzim foarte des nedumerirea, dacă fructele sunt sau nu indicate în diabet?

Impactul fructelor asupra glicemiei

Realitatea este că diferite fructe au un impact diferit asupra nivelului de zahăr din sânge.
Putem împărții fructele în mai multe categorii în funcție de potențialul lor de a crește nivelul de zahăr din sânge.

Fructe care produc o creștere semnificativă a nivelului glicemiei

Aceste fructe cresc semnificativ glicemia, deci ar fi bine să fie consumate în cantităţi foarte mici sau în situații de hipoglicemie marcantă:

  • Struguri
  • Banane coapte
  • Pepene roșu (lubeniță) și pepen galben)
  • Portocalele
  • Mango
  • Pere
  • Curmale
  • Fructele uscate
  • Gemuri, sucuri sau alte moduri de concentrare a fructelor

Fructe care produc o creștere modestă a nivelului de zahăr din sânge

Aceste fructe se pot consuma în cantități mici de către persoanele cu diabet sau rezistență la insulină:
  • Mere (dintre mere, cele galbene, „Golden”, cresc cel mai mult glicemia)
  • Piersici
  • Prune
  • Căpșune
  • Cireșe
  • Smochine

Fructe care produc o creștere mică a nivelului glicemiei

Aceste fructe se pot consuma în cantități moderate de către persoanele cu predispoziție la diabet
  • Mere acrișoare, verzi sau roșii
  • Afine de pădure – sunt chiar indicate diabeticilor având efecte în reglarea glicemiei și neuropatia diabetică
  • Agrișe
  • Coacăze
  • Mure
  • Merișoare
  • Rodii
  • Cătină
  • Zmeură
  • Kiwi
  • Grapefruit (atenție la efectul inductor enzimatic, poate scădea acțiunea medicamentelor administrate concomitent)

Sunt bananele indicate în diabet?

Deseori, diabeticii consumă banane având impresia că astea sunt o sursă de potasiu. Este adevărat că bananele sunt bogate în potasiu, dar sunt bogate și în zaharuri. În special bananele bine coapte pot crește semnificativ glicemia.
Sunt multe alte produse alimentare bogate in potasiu, dar care nu sunt bogate in zahăr. De exemplu, avocado.
Avocado este o sursă excelentă de potasiu, în plus, avocado poate ajuta la creșterea colesterolului bun (HDL), care este de obicei scăzut la diabetici.
Avocado este bogat și în acizi grași omega 3, vitaminele C și E, carotenoizi, seleniu, zinc și fitosteroli care ajută la protecția împotriva bolilor de inimă și a inflamațiilor.

Alte alimente bogate în potasiu (K) sunt:

  • Cartofi (mai ales cei copți)
  • Spanacul
  • Sfeclă roșie
  • Roșiile
  • Lintea
  • Fasolea boabe
  • Somonul

Nu renunțați complet la fructe

Unii diabetici merg la extrem și opresc complet consumul de fructe. Această abordare drastică poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge pe moment, dar pe termen lung, nu este sănătos.
De ce?
Deoarece fructele sunt o sursă grozavă de vitamine, minerale și antioxidanți.
Ca antioxidanți, ele pot ajuta la neutralizarea efectelor distrugătoare ale radicalilor liberi, care sunt eliberați ca produs secundar al metabolismului celular sau atunci când organismul este expus la poluare, fumul de țigară sau la radiații electromagnetice (wiFi, telefoane mobile, etc.).
Acești radicali liberi de oxigen pot deteriora structurile din interiorul celulelor. Acesta se numeste stres oxidativ și poate juca un rol semnificativ în provocarca bolilor precum cancer și boli de inimă.
Antioxidanții ajută la neutralizarea stresului oxidativ. Beta-carotenul, vitamina A vitamina C, vitamina E, luteină, licopen și seleniu din fructele viu colorate se găsesc din plin. Fructele cele mai bogate în antioxidant sunt afinele, coacăzele, cătina, rodiile, căpșunele, cireșele, prunele, portocalele și merele.

Fructele în general nu sunt cauza diabetului, ci alte obiceiuri alimentare și rezistența la insulină acumulată în timp. Totuși alese sau combinate greșit, fructele pot crește semnificativ glicemia, deci atenție la acest aspect.

Referințe:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7884895/
– https://www.webmd.com/diabetes/fruit-diabetes
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36261730/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *