Există o vorbă, care spune că „fericirea trece prin stomac” și de multe ori avem impresia că este chiar așa.
De exemplu, prăjitura cremoasă, delicioasă pe care aștepți să o mănânci la masa de Crăciun, iti va oferi cu siguranță un plus de dopamină, determinând senzația de plăcere dar și dorința de a repeta momentul.
Dar după câteva ore s-ar putea să te simți moleşit(ă) și să-ți fie greu să te concentrezi la ceea ce ai de făcut și s-ar putea să ți se facă din nou poftă de încă o felie. O poftă care nu te lasă în pace…
Dar s-ar putea ca centrii sistemului limbic, din creierul emoțional, să nu facă o legătură între această stare și prăjitura consumată mai devreme.
Un obicei banal, care pe termen lung poate cauza creștere în greutate, pierderea eficienței și diabet de tip II.
Iar acest diabet nu înseamnă doar „câteva pastile”, ci vine cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cancer, Alzheimer sau riscul de a-ți pierde degetele de la picioare.
Sunt multe consecințe neplăcute, care îți pun sănătatea în pericol, care nu sună prea bine, nu-i așa?
Dar oare creierul tău emoțional chiar vrea asta atunci când te împinge să înfuleci acea felie de tort? Sigur că nu!
Și, tocmai de aceea, trebuie să ne folosim de cea mai evoluată parte a creierul, cortexul pre-frontal! Foarte puternic din punct de vedere rațional dar sabotat adesea de creierul emoțional.
Este puțină muncă, mai întâi trebuie să alcătuim o listă cu cât mai multe beneficii ale schimbării obiceiului cu pricina și o altă listă cu consecințele negative, în prezent si pe termen lung, în cazul în care nu facem schimbarea.
Să ne dorim înlocuirea obiceiului de a mânca gustări dulci cu alternative mai sănătoase. Pentru că deși nimeni nu își dorește să fie bolnavi, majoritatea cădem pradă sabotajului gustului de moment, în detrimentul sănătății pe termen lung.
Zile cu înțelepciune îți dorim!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin