O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Zahărul și creierele copiilor (Legitatea #353)

Zahărul și creierele copiilor (Legitatea #353)

Am mai tot discutat despre zahăr, însă niciodată în mod direct din perspectiva copiilor!

De ce regimul alimentar bogat în zahăr este atât de dăunător pentru creierele tinere?

Există mai multe efecte nefaste ale zahărului, pe care copiii le simt chiar mai pregnant decât adulții:

  1. Pofta de dulce înseamnă instinctual poftă de vitamine și minerale, adică poftă de fructe. Consumând alimente bogate în zahăr, practic înlocuim alimentele bogate în vitamine și minerale cu unele care conțin calorii și atât, creând un deficit al substanțelor nutritive de care creierul copiilor are nevoie pentru a funcționa optim.
  2. Există studii care confirmă faptul că acei copiii care mănâncă mult zahăr obțin rezultate mai slabe la testele de inteligență, iau note mai mici la școală și au tulburări mai dese de dispoziție.
  3. Tot mai desele întâlnitele tulburări cu deficit de atenție și hiperactivitate, sunt amplificate de consumul de zahăr iar în plus, acei copii sunt adeseori extrem de sensibili la creșterea glicemiei, scanările de tipul PET (Tomografie cu emisie de pozitroni) arată că creierele lor nu ard la fel de eficient glucoza. Se intră practic într-un cerc vicios nefast!
  4. Glicemia ridicată stimulează o eliberare mai abundentă de cortizon (hormonul stresului, „luptă sau fugi“) la acești copii, ceea ce duce la o inflamație sistemică. Iar stresul și inflamația de la vârste așa de fragede, se traduc prin instalarea mult prea timpurie a bolilor considerate ale bătrâneții: diabet, hipertensiune, dislipidemii, etc. 
  5. Anumite teste realizate pe animale de laborator, arată că ingerarea unor cantităţi mari de zaharuri simple, găsite în băuturile răcoritoare, dulciuri și în alte alimente procesate, provoacă tulburări celulare (produși finali de glicozilare avansată), ceea ce favorizează vătămarea nervilor, îmbătrânirea lor prematura și, posibil, bolile cerebrale, inclusiv Alzheimer

Lista de efecte poate continua, însă le-am ales pe cele 5 cele mai elocvente pentru a evidenția importanța unor obiceiuri sănătoase sau din contră, implementate încă de mici copii.

Rolul de părinte este unul dificil și este cu adevărat o provocare să intri într-un magazin și să nu cumperi copilului ceva dulce…dar se poate! Acel dulce poate fi unul natural și sănătos, precum un fruct!

…sau dacă nu fructe, măcar ceva fără zahăr, găsești nenumărate variante pe minuneanaturii.ro sau in locațiile noastre!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *