Cortizolul și-a recăpătat o reputație proastă ca hormonul stresului și este adevărat că atunci când este fie prea mult, fie prea puțin, problemele abundă.
Dar cortizolul în sine nu este un personaj negativ, ci este un hormon esențial pentru supraviețuire, responsabil de reglare a proceselor biologice majore printre care: metabolismul grăsimilor a carbohidrațiilor și al proteinelor, reactivarea sistemului imunitar în cazul infecțiilor sau a inflamațiilor, echilibrul hormonal, etc.
Cortizonul este secretat de către glandele suprarenale zilnic în mod ritmic după un grafic sinusoidal.
Cortizolul are cel mai ridicat nivel dimineața când îți oferă un influx natural de energie ca să te trezești și să ți începi ziua cu bine. Ca să stimulezi secreția de cortizol dimineața și să te trezești în activitate maximă este bine să privești lumina naturală, în mod ideal răsăritul. Asta stimulează instant secreția de cortizol și te vei trezi mai bine și mai energic(ă). Câteva mișcări fizice fac și mai mult bine :).
Pe măsură ce ziua înaintează nivelul de cortizol ar trebui să scadă.
Apoi aproape de miezul nopții când secreția de cortizol ajunge la Nadir (la minim), intri într-o fază de odihnă, de detoxifiere și de refacere în timpul somnului.
Încet cortizolul începe să crească din nou în jurul orelor 7:00 8:00 dimineața când ajungi la Zenit (maxim).
Pe lângă acest ritm zilnic al cortizolului secreția și eliberarea se intensifică atunci când reacția de răspuns la stres se activează din cauza unei probleme de viață a unei situații amenințătoare și a unei alte dificultăți copleșitoare.
Ce face cortizolul în cazul unui stres iminent?
Îți mobilizează protecția, îi spune ficatului să transforme în glucoză energia depozitată și îi spune pancreasului să pompeze insulina ca să transporte glucoza la celule.
Sistemul imunitar este mobilizat ca să facă față infecțiilor sau inflamațiilor în cazul în care ești rănit făcându-te apt pentru „luptă sau fugă”.
Alături de adrenalină, cortizolul îți menține ridicată tensiunea arterială în timpul crizei acute. Tensiunea arterială mai mare înseamnă și un flux mai intens de sânge și astfel ajunge mai mult oxigen către creier și mușchi, ca să rămâi vigilent și atent.
Ca răspuns la o amenințare temporară sistemul lucrează cu eleganță perfectă! Când amenințarea încetează, organismul revine rapid la calmul anterior fără să existe consecințe pe termen lung.
Acest mecanism funcționează perfect până când este declanșat prea des sau pur și simplu când este declanșat încontinuu, atunci toate aceste reacții de protecție devin slăbiciuni
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea următoare, despre un mineral esențial.
Pingback: Lumina artificială nu înlocuiește lumina naturală. (Reglarea ritmului circadian. (Legitatea #531) - minuneanaturii.ro