O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Zahărul scade fertilitatea (Legitatea #327)

Zahărul scade fertilitatea (Legitatea #327)

Printre tinerii din ziua de astăzi problema fertilității sau a faptului că nu pot avea copii este una foarte frecventă. Dacă spunem că stresul și stilul de viață sunt cauza, este ceva mult prea vag ca să poată fi schimbat!

În concret azi o să ne referim doar la legătura dintre consumul de zaharuri și reducerea fertilității.

De fapt nu zahărul direct, ci excesul de insulină împiedică fertilitatea.

Oamenii de știință au făcut destul de recent o descoperire spectaculoasă care implică legătura dintre insulină și sănătatea aparatului reproducător.

Practic un consum excesiv de zahăr determină nivele crescute de insulină, care mai departe transmite o informație către creierul tău că organismul nu mai este un mediu sigur pentru concepție.

În mod concret corpului tău nu îi mai stă mintea la reproducere pentru că situația dă de înțeles că organismul nu mai este prea sănătos.

Atât femeile cât și bărbații cu un indice ridicat al insulinei sunt mai susceptibili la infertilitate. 

Dar nu este afectată doar fertilitatea, ci și potența și libidoul. De fapt organismul spune nu activității de reproducere pentru ca sănătatea să devină o prioritate. 

Inclusiv sindromul ovarelor polichistice are una dintre cauze în nivele crescute de insulină și fluctuații mari ale glicemiei.

Dar ca să lămurim, consum de „zahăr” nu înseamnă doar dulciuri, ci și un exces de alți carbohidrați: pâine, făinoase, patiserie, covrigi, merdenele, paste, orez, mămăligă, cartofi, etc.

Problema este mai complexă de atât și se este dată de faptul că aceste alimente induc o creștere rapidă a glucozei ceea ce determină consecutiv un nivel mare de insulină.

Acest „vals” care este de fapt un „montagne russe” între glucoză mare, apoi insulină mare ca mai apoi să ajungem la o glucoză în picaj și o poftă de dulce consecutivă, este de fapt cauza multor afecțiuni (obezitate, diabet, hipercolesterolemie, chiar cancer), iar infertilitatea este doar una dintre ele.

Poți evalua acest risc prin analiza indicelui HOMA.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37795747/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9420237/
– https://www.stonybrookmedicine.edu/islandfertility/news/sugar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *