O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Angio CT coronarian cu scor de calciu – analiza care prevestește infarctul miocardic (Legitatea #508)

Angio CT coronarian cu scor de calciu – analiza care prevestește infarctul miocardic (Legitatea #508)

Deși este foarte rar recomandată, există o analiză care ne poate arată cu o acuratețe foarte mare care este riscul de a suferi un infarct miocardic în perioada următoare.

Pentru persoanele care au în familie antecedente de boli cardiovasculare poate fi un instrument extrem de util pentru a nu fi luați „pe nepregătite”. 

Ce este Angio CT?

Angio CT coronarian este o angiografie coronariană prin tomografie computerizată, respectiv este o investigație medicală folosită pentru a vizualiza arterele coronare ale inimii cu scopul de a detecta sau de a evalua stenozele (îngustările) în arterele coronare, precum și alte potențiale probleme cardiace.

Ce reprezintă scorul de calciu?

Scorul de calciu (scorul Agatston), este o măsurătoare a cantității de depozite calcificate (plăci) din arterele coronare. Acesta servește drept indicator al gradului de ateroscleroză (îngrămădirea plăcilor pe pereții arterelor) și, implicit, al riscului de boli cardiace.

Calciul se depune în plăcile aterosclerotice pe măsură ce boala cardiacă progresează. 

Așadar, un scor mai mare de calciu indică o prezență mai mare de ateroscleroză și, astfel, un risc crescut de evenimente cardiace, precum infarctul miocardic. Identificarea acestor depozite în stadii timpurii permite medicilor să recomande intervenții terapeutice adecvate, precum ar fi modificări ale stilului de viață sau administrarea unui tratament pentru a reduce riscul de complicații ulterioare.

Cum se măsoară scorul de calciu

Scorul de calciu este determinat folosind o tomografie computerizată a inimii. Pe baza densității și extinderii plăcilor calcificate identificate în imagini, se atribuie un scor numeric. Procesul este automat și se bazează pe algoritmi standardizați, scorul Agatston fiind cel mai utilizat.

  • Scor 0: Fără niciun depozit calcificat identificat. Risc foarte scăzut de evenimente cardiace în următorii 5-10 ani.
  • Scor 1-10: Prezență minimă de calciu. Risc scăzut.
  • Scor 11-100: Prezență moderată de calciu, indicând un risc intermediar de evenimente cardiace.
  • Scor 101-400: Prezență semnificativă de calciu și un risc crescut de evenimente cardiace.
  • Scor peste 400: Prezență foarte mare de calciu, indicând un risc foarte crescut de evenimente cardiace în următorii 5 ani.

Scorul de calciu este un factor de predicție extrem de important pentru evenimentele cardiovasculare majore pe care le poate risca un pacient, mult mai bun decât doar nivelul colesterolului, al trigliceridelor sau al altor markeri cu potențial inflamator.


Combinând scorul de calciu cu Angio CT, permite o evaluare mai amplă a riscului, luând în considerare atât extinderea, cât și localizarea depozitelor calcificate în artere.

Cauza de deces numărul 1 în România și în lume, rămân bolile cardiovasculare iar această investigație poate fi, poate, cel mai bun prezicător pentru evenimentele cardiovasculare.

Mai mult decât atât, pentru că nici hipertensiunea și nici hipercolesterolemia nu dor, o analiză care să spună „negru pe alb” riscul la care este supusă o persoană, o poate determina să facă mai repede și mai decisă schimbările necesare.

Deși această analiză reflectă starea arterelor coronare, ceva similar se întâmplă și pe vasele de sânge ale creierului, deci putem lua scorul de calciu și ca pe un prezicător pentru un accident vascular cerebral (AVC).

Nu îți putem spune în cuvinte cât de valoroasă este informația din această legitate, dar poate face diferența dintre viață și moarte, din a trăi cu 10 ani în plus sau a muri prea repede. 

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30025580/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34812674/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *