Este contraintuitiv pentru noi ca un aliment foarte gustos să fie nesănătos! În mii și mii de ani de existență a speciei umane, am fost obișnuiți ca gustul să fie un reper foarte important pentru supraviețuirea noastră.
Ceea ce era bun la gust, însemna că este o hrană benefică. Iar ceea ce era otrăvitor sau nu era benefic ne atrăgea atenția tot prin gust!
Astăzi însă, instinctele primare de care discutam mai sus, nu ne mai sunt de folos. Cele mai gustoase alimente sunt cele artificiale care nici nu ne oferă nutrienții de care avem nevoie și în același timp sunt și toxice pe termen lung.
Este în același timp contraintuitiv să conștientizăm cu adevărat că un aliment care nu are niciun efect negativ pe termen scurt, este de fapt o otravă pe termen lung:
- mâncăm o pâine albă cu margarină și nu se întâmplă nimic
- mâncăm niște (zahăr cu vopsea) bezele și sunt chiar bune
- mâncăm niște chipsuri de ne lingem pe degete (de glutamat) și chiar nu pățim nimic
- mâncăm o shaorma cu de toate și în afară de o mică indigestie, totul e ok
- mestecăm un pachet de gumă pe zi și simțim doar o respirație proaspătă
Creierul arhaic responsabil de instinctele primare nu ne mai poate ajuta și avem nevoie să ne lăsăm ghidați de scoarța cerebrală, cea mai avansată parte din creierul nostru, singura capabilă să înțeleagă acest mecanism.
Alimente nocive, de evitat
Astfel ar fi bine să evităm alimente foarte nocive și chiar cu efect dovedit cancerigen:
- Îndulcitori: zaharină, aspartam, acesulfam K
- Coloranți: Sunset yellow, coșenila (E120), tartrazina
- Potențiatori de gust: monoglutamat
- Conservanți: acid benzoic, sulfiți,
- Alte substanțe: BHA, nitrați și nitriți, cianura
- Alimente supra-procesate sau de semi-sinteză: margarină, amidon modificat
- Compuși generați în timpul prăjirii: acroleină, acrilamidă
- etc
Așadar, acordă o atenție mai mare ambalajelor, citește ingredientele și consumă preparate cât mai simple și într-o stare cât mai naturală.
Așa cum am precizat în legitatea anterioară, aceste alimente nu sunt altceva decât o otravă lentă care ne îmbolnăvește încet dar sigur.
Ca să fii sau să rămâi sănătos/sănătoasă e nevoie să le schimbi cu alimente naturale, bogate în antioxidanți, fibre și nutrienți benefici pentru organismul tău și care, pas cu pas, zi de zi, vor reprezenta o un adevărat medicament pentru tine.
Deci, din păcate, nu te mai lăsa ghidat(ă) de gust și instincte, ci de inteligența ta superioară!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Pingback: Înlocuiește „Vegeta” (monoglutamatul) cu legume deshidratate (Legitatea #501) - Blogul Minunea Naturii