O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Carnea friptă la grătar se poate transforma în coșmar! (Legitatea #324)

Carnea friptă la grătar se poate transforma în coșmar! (Legitatea #324)

Grătarul este printre cele mai apreciate moduri de gătire. Dar oare este și sănătos?

Alimentele pregătite la grătar au un gust bun și procesul de gătire este unul care de obicei înseamnă socializare și bună dispoziție, dar mai este în plus și acea satisfacție că „am prăjit alimentele perfect” și faptul că am „îmblânzit focul cu mâna mea”.

Nu ne dorim să dezamăgim pe nimeni și nu am scris această legitate ca să desființăm grătarul sau ca să nu-l mai utilizeze nimeni, ci ne dorim doar să fii atent(ă) la câteva aspecte.

Pentru început este bine să știi că deși multă vreme s-a crezut că este o variantă mai sănătoasă de gătire (probabil, pentru că este o prăjire fără grăsimi adăugate), dar de fapt prepararea la grătar nu este o variantă optimă de gătire.

Așa cum sună și legitatea, carnea friptă la grătar se poate transforma în coșmar, în sensul că poate conține multe substanțe toxice și chiar cancerigene.

Din păcate produsele pregătite la grătar sunt considerate unele cercetări ca fiind o sursă de substanțe cancerigene: benzopirene, acroleina, acrilamida, amine heterociclice (HCA), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) si derviati! …da nume complicate care nu îți spun prea multe dar care îți pot afecta sănătatea.

Recomandari pentru un gratar sanatos:

Dacă încă citești legitatea și nu te-ai supărat crezând că vrem să-ți stricăm pofta de grătar, îți facem câteva recomandări concrete, astfel încât preparatul tău să fie unul cât mai sănătos:

  • nu cei care mănâncă, ci omul  omul de serviciu la grătar”, este cel mai expus la toxine deoarece el ajunge, dacă nu este atent, să inhaleze o mare cantitate de fum și de substanțe nocive → așadar, dacă tu prepari gătarul nu sta în calea fumului și
  • prăjește alimentele la un jar din lemne care nu mai are foc → astfel prăjirea se face mai ales la căldură și substanțele nocive sunt mai puține (știu că pare mai simplu să gătești cu cărbuni, dar un grătar făcut la cărbune este mai păcătos pentru că are și mai multe substanțe nocive: gudron, benspiren, nitrozamine, chinone, benzen, hidrocarburi – și toate acestea sunt substanțe procancerigene).
  • nu prepara produsele până când se ard, acea arsură în exces, este exact cea care este cea mai nesănătoasă
  • evită să gătești la grătar o carne foarte grasă, deoarece atunci când grăsimea se scurge și atinge jarul, provoacă un fum care conține hidrocarburi aromatice policiclice (PAH)

Mai apoi, dacă circumstanțele îți permit, cea mai buna variantă de grătar este grătarul electric care practic emană o căldură optimă și care prepară alimentele fără fum și fără substanțe toxice! …dar din păcate grătarul electric se leagă la priză, iar la iarbă verde, nu avem priză!

Dacă ai un stil de viață sănătos zi de zi, un grătar de două ori pe an nu îți va afecta sănătatea. În schimb dacă sănătatea ta este deja șubrezită, orice nou pas în direcția greșită te poate aduce exact acolo unde nu îți dorești.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *