Continut articol
În ultima perioada, mai multe persoane mi-au spus că atunci când au un eveniment important, în care ei sunt, de multe ori, „vioara principală” preferă să nu mănânce nimic toată ziua, pentru a nu le scădea nivelul de energie.
…ceea ce nu este ceva rău, sunt multe studii care arată că, un organism sănătos, după 12 ore de post (de nemâncat nimic), are atât performanțele fizice cât și cele mentale mult mai bune decât dacă ar fi mâncat în urmă cu câteva ore.
Dar să revenim la legitate, la partea fundamentală:
De ce mă obosește mâncarea? …când de fapt ar trebui să-mi dea energie?
Oboseala postprandială (după mâncare) este dată de 3 aspecte:
- Combinarea incorectă a alimentelor dar și mâncarea lor în ordinea incorectă
- Vârfuri prea mari de glicemie care epuizează organismul
- Consumul a prea multe feluri de mâncare și o cantitate prea mare de mâncare la aceeași masă
-
Atunci când combini multe alimente sau nu le mănânci în ordinea corectă sau mănânci prea multă mâncare, îți supui organismul stresului de a digera acele alimente.
Corpul știe că mâncarea nu poate “sta pe loc” să ne aștepte pe noi când avem chef să o digerăm, ci ea trebuie “procesată” cu prioritate. Astfel el alocă toată energia necesară pentru a o digeră, ceea ce ne poate da o stare de somnolență, oboseală și apatie.
Cele 2 reguli fundamentale ale digestie sunt:
A. Începe fiecare masa cu o salată de crudități!
B. Nu combina proteine cu carbohidrați!
-
Al 2-lea aspect, de ce vârfurile de glicemie epuizează organismul?
Marea greșeală a oamenilor astăzi este că mănâncă prea mult zahăr și prea mulți carbohidrați (pâine, paste, covrigi, merdenele, cartofi, orez, etc). Iar asta, în lipsa salatei de la începutul mesei creează vârfuri de glicemie care suprasolicită pancreasul, ficatul și celulele.
Și asta nu este tot, pentru că mai apoi glicemia se prăbușește și o să ai din nou o poftă mare “de dulce”.
Acest efort de a reduce o glicemie prea mare este tot un exemplu de motiv pentru care se consumă prea multa energie pentru digestie.
Vârfurile mari de glicemie sunt precum condusul mașinii în oraș sau pe autostradă:
- în oraș mașina consumă mult și merge cu viteză mică;
- iar dacă ai avea curbe de glicemie aplatizate, fără vârfuri, ar fi ca și cum ai merge pe autostradă: viteză mare, consum mic, deci o eficiență mult mai bună.
-
Prea multă mâncare ingerată
Când vine vorba de prea multă mâncare ingerată, nu mai are sens să insistăm, este clar că necesită un consum foarte mare de energie.
Ori de câte ori faci aceste 3 greșeli, vei simți o stare de oboseală, somnolență sau apatie. Dar aceste obiceiuri nocive practicate zi de zi, an de an, duc la ceva și mai grav: duc la disfuncția mitocondriilor (centralele energetice ale organismului). Asta ne face ca mai apoi să ajungem să ne simțim mereu obosiți, extenuați și …la un prag de burnout.
O alimentație corectă la fiecare masă nu are voie să aducă aceste căderi de energie sau de dispoziție!
Dar tot ceea ce am spus mai sus nu exclude beneficiile postului negru de mai scurtă sau lungă durată!
…dar postul negru este doar “cireașa de pe tort”, degeaba ai cireașa daca nu ai tortul!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin