Mirosurile noastre sunt la fel de diferite precum amprentele de la degete sau genele și ne ajută trupurile să comunice unele cu altele.
Copiii în vârstă de șase zile preferă mirosul sânului mamei lor, şi nu pe al altor mame care alăptează. De aceea, atât timp cât alăptează, ar fi bine ca mama să nu folosească parfum, pentru a nu-l perturba pe bebe!
Corpurile bărbaților și femeilor emit mirosuri denumite feromoni, care sunt atât de subtile încât nu le putem percepe în mod conştient, însă au un efect foarte puternic la nivelul organismului.
Un renumit studiu desfășurat în 1999 la Chicago University arată că feromonii sunt responsabili pentru sincronizarea pe termen lung a ciclului menstrual la femeile care trăiesc în aceeaşi locație (casă, loc de muncă, etc.).
Un alt studiu arată că femeile, cu cât sunt mai aproape de perioada de ovulație, cu atât au tendința de a fi atrase de bărbații care au un nivel ridicat al testosteronului. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează unei preferințe dezvoltate de-a lungul evoluției, ca fiind un succes al reproducerii.
Cercetătorii descriu efectul feromonilor ca fiind unul exocrin. Spre deosebire de hormonii, care fac parte din sistemul endocrin, feromonii sunt o secreție care este direcționată spre exterior. Ei funcționează aproape ca un mijloc de comunicare foarte subtil.
În aceeași manieră mirosurile diferitelor specii de oameni (albi, negri, asiatici) sunt destul de diferite și pot da incompatibilități pe care nu le putem înțelege rațional. Noi am reușit să depășim această barieră cu ajutorul neocortexului (a creierului nostru avansat), însă tot mai există repulsii instinctive pe care e bine să le înțelegem că vin din interiorul nostru, din limbajul feromonilor.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine, despre ceva ce facem zilnic sau foarte des.