O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legitatea #96: Și alimentele ne influențează forța vitală!

Legitatea #96: Și alimentele ne influențează forța vitală!

Te-ai gândit că forța vitală a organismului tău poate fi în strânsă legătură și cu forța vitală a alimentelor pe care le consumi?

Mai ții minte legitatea #91 în care povesteam despre nivelele de sănătate și despre forța vitală a organismului. Unele persoane au o forță vitală mai puternică și sunt mai sănătoase, la fel și unele plante au o forță vitală mai mare și ne sunt mai benefice.

Unele alimente au o forță vitală mult mai mare decât aceleași tipuri de alimente care au crescut în alte condiții. De exemplu o afină de pădure nu poate fi comparată cu o afină de crescătorie.

Care poate fi diferența dintre un fruct sau o legumă care crește în sălbăticie și o plantă care crește în sistem intensiv? 

Planta crescută în sălbăticie este influențată doar de factorii de mediu, ea duce o luptă de supraviețuire cu „prădătorii” și este în concurență cu alte plante care vor și ele să se dezvolte.

Din aceasta „luptă de supraviețuire” se nasc substanțe care o protejează de factori externi (antioxidanți, taninuri, antociani, enizme, vitamine, etc). Ele reprezintă armele de lupta ai plantelor și tocmai aceste substanțe sunt cele care ne sunt foarte benefice nouă. 

Gustul intens, aromat și savuros al plantelor este dat tot de astfel de substanțe benefice.

Pe de altă parte, o planta dintr-o seră crește după placul celor care o cultiva, nu duce o luptă cu nimeni pentru ca omul o îngrijește, o ajută sa se dezvolte frumos și puternic, dar în același timp o „ajută” cu diverse substanțe ca să o apere de dăunători.

De multe ori asta nu e suficient și planta este „modificată genetic” pentru a da o producție mai mare sau pentru alte scopuri.

Toate aceste acțiuni scad proprietățile nutritive ale acelei plante, rodul ei devenind mai puțin hrănitor pentru noi.

În concluzie:

Un fruct sau o legumă, crescută în sălbăticie, într-un mediu în care a fost nevoie să-și activeze strategiile de supraviețuire (fără pesticide, îngrășăminte și alte substanțe toxice), cu siguranță va avea o forță vitală mult mai mare comparativ cu aceleași soiuri crescute în sere, pe soluri forțate și împroșcate cu insecticide, culese la imaturitate, apoi transportate la mii de kilometri depărtare, ca mai apoi să stea impecabil pe raftul unui supermarket.

În general aceste plante sunt specii care s-au adaptat la condiții de mediu deosebit de dificile, învățând să se protejeze cu strategii care le acumulează forță vitală.

Spunem de multe ori că roșiile din supermarket nu au gustul roșilor de grădină. De fapt gustul este dat de nutrienți iar absența gustului este de fapt un semn al lipsei acestora.

Alimentele crescute cu o minimă intervenție umană au în esență o forță vitală mai mare, sunt mult mai bogate în nutrienți și astfel ne hrănesc cu adevărat mai mult.

Unele superalimente au o cantitate spectaculoasă de forță vitală tocmai pentru că vin cu o cantitate mare de nutrienți și micronutrienți. De exemplu: fructe de pădure din sălbăticie, germeni și vlăstari.

Așadar vitalitatea ta este hrănită (sau nu) de vitalitatea alimentelor pe care le ingeri!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea de mâine, despre efectul antioxidant al condimentelor! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *