Nu fără motiv, aproape toată lumea știe că nucile ajută creierul. Acest efect nu este datorat doar aspectului similar, ci și compoziției chimice.
Nucile sunt bogate în acizi grași care îmbunătățesc memoria și au un efect blând sedativ, reducând efectele stresului și ale tensiunilor nervoase.
Dovezi substanțiale evidențiate de studii sugerează că a consuma 25-50g de nuci pe zi, poate îmbunătăți funcția cognitivă și, de asemenea, poate reduce riscul altor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, depresia și diabetul de tip 2, care sunt factori de risc pentru dezvoltarea demenței.
Conținutul ridicat de vitamine și oligoelemente hrănește și revitalizează organismul și crește imunitatea.
Proteina de nucă nu este inferioară proteinei animale, iar datorită enzimei lizină este mai ușor de digerat. Prin urmare, se recomandă să fie consumată și de persoanele în convaleșcență (recuperare după infecții severe).
Dezavantajul relativ al nucilor este faptul că sunt foarte calorice, astfel încât cantitatea maximă recomandată este de 100 de grame pe zi. 100 de grame de nuci au aproximativ 650 kcal.
Pentru unele persoane nucile pot da reacții alergice, la fel ca și oricare nuci sau semințe, astfel ar fi bine ca să crești consumul treptat, puțin câte puțin și să le introduci treptat în alimentație.
De asemenea, în cazul bolilor inflamatorii cronice ale tractului gastrointestinal (colon iritabil, colon permeabil), aceste nuci trebuie consumate cu atenție, mestecate îndelung și treptat, începând cu doar câteva bucăți.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea următoare, despre ce știm despre colon.