O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și a colesterolului (Legitatea #517)

Berberina, ajutorul natural împotriva diabetului și a colesterolului (Legitatea #517)
Berberina este un compus natural, folosit de mulți ani în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru proprietățile sale terapeutice remarcabile în diverse afecțiuni. Acum a recăpătat un nou avânt datorită studiilor care îi confirmă efectul.

Ce este Berberina?

Berberina este o substanță naturală, dacă vrei mai științific, este un alcaloid cuaternar izochinolinic, obținut din plantele din familia Berberidaceae, cum ar fi dracilă, papură, zmeură sălbatică și goldenseal.

Berberina are câteva efecte terapeutice remarcabile asupra organismului uman:

  1. Ajută la reglarea nivelului glicemiei
  2. Ajută la reducerea colesterolului și a trigliceridelor
  3. Are efecte antiinflamatoare și antioxidante
  4. Are efect antibiotic și antifungic natural
  5. Ajută la atingerea unei greutăți optime

1. Berberina ajută la reglarea nivelului de Glucoză din sânge

Una dintre cele mai studiate utilizări ale berberinei este cea referitoare la diabetului de tip 2. Studiile au arătat că berberina poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la reducerea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, se pare că berberina influențează activitatea enzimelor implicate în metabolismul glucozei, ceea ce contribuie la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge. 
Desigur acest efect nu este unul remarcabil dacă schimbările în alimentație nu sunt cele corespunzătoare, dar berberina ajută organismul să regleze mult mai repede glicemia decât în absența adminstrării ei.

2. Berberina ajută la reducerea Colesterolului și a Trigliceridelor

Berberina are, de asemenea, potențialul de a reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Aceasta se datorează capacității sale de a regla metabolismul lipidelor și de a inhiba absorbția colesterolului din alimente în intestin. Astfel, berberina, poate fi utilă în prevenirea bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei.

3. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale Berberinei

Berberina manifestă și acțiuni antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți pot ajuta la reducerea inflamației cronice din organism și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, care este asociat cu numeroase afecțiuni, inclusiv boli de inimă, cancer și îmbătrânire prematură.

4. Berberina are potențial antimicrobian, antibiotic și antifungic

Berberina are, de asemenea, efecte antimicrobiene puternice, inclusiv acțiune împotriva bacteriilor, ciupercilor și anumitor virusuri. Acest lucru o face utilă în tratamentul infecțiilor bacteriene și fungice, precum și în prevenirea infecțiilor respiratorii și digestive, împreună cu alte remedii specifice imunostimulatoare. 
Berberina funcționează și ca un adjuvant la antibioticele de sinteză datorită capacității sale de a spori eficacitatea acestora împotriva tulpinilor bacteriene rezistente la medicamente.

5. Gestionarea Greutății corporale cu ajutorul Berberinei

Alte studii sugerează că berberina ar putea avea un efect benefic asupra gestionării greutății corporale. Se consideră că influențele asupra metabolismul glucidelor și grăsimilor, o fac să contribuie astfel la reducerea greutății corporale și în a grăsimii abdominale (printre cele mai nocive moduri de depozitare a grăsimii).

Potențiale efecte secundare ale Berberinei

Ca orice substanță cu multe efecte benefice, există și câteva atenționări de efecte secundare la nivel digestiv, cum ar fi diaree, constipație, balonare și alte tulburări digestive. Acestea se manifestă la foarte puține persoane și denotă mai mult alte dereglări co-existente care necesită atenție, decât un efect secundar nociv specific al Berberinei. Deasemenea Berberina poate traversa placenta, astfel nu este recomandată femeilor însărcinate.
Natura are o multitudine de „ași în mânecă” iar Berberina este poate fi considerat unul dintre ei.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin

Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *