Deși uleiul de floarea soarelui este cel mai folosit ulei, el este printre cele mai nesănătoase.
Chiar și presat la rece el nu este un ulei echilibrat și datorită conținutului crescut de Omega 6, in detrimentul Omega 3, are un efect de întreținere a inflamațiilor.
De ce nu este bun uleiul rafinat de floarea soarelui
Dacă vorbim de uleiul de floarea soarelui rafinat, cel uzual din comerț situația este și mai dramatică:
- rafinarea uleiurilor – presupune extragerea cu benzine, tratarea cu alcalii, albirea, dezodorizarea și tratarea la temperaturi înalte de 200-250°C (din toate aceste procese rămân multe substanțe/reziduri care se regăsesc în uleiul rafinat)
- prin acest proces apar compuși ciclici de polimerizare, care sunt toxici
- se elimină sau se reduc substanțial: fosfolipidele și vit. E
- acizii nesaturați se saturează – un efect benefic pentru firmele producătoare pentru că uleiul râncezește mai greu, însă nefast pentru sănătatea noastră
- chiar dacă uleiul rafinat nu conține colesterol, el este un generator de colesterol rău, LDL și VLDL
Așadar, afecțiuni precum reumatism, boli cardiovasculare, colon iritabil sau chiar anumite boli autoimune ar putea fi mult ameliorate dacă s-ar elimina din alimentație uleiul de floarea soarelui!
Situația este similară și în cazul uleiurilor de: porumb, soia, șofrănel, struguri, etc.
Uleiuri vegetale benefice
Singurele uleiuri benefice pentru sănătate, pe care le recomandăm sunt:
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Referinte:
– https://www.verywellhealth.com/is-sunflower-bad-for-you-8423698
– https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/sunflower-oil
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1955619/
Va rog frumos sa ne spuneti ce trebuie sa stim si despre uleiul de palmier, considerat ulei profesional alimentar… Dumnezeu sa va rasplateasca!
Va rog, frumos: dar despre uleiul de palmier (in special ce se gaseste in comert) ce ne spuneti? Multumesc