Continut articol
Deși uleiul de floarea soarelui este cel mai folosit ulei, el este printre cele mai nesănătoase.
Chiar și presat la rece el nu este un ulei echilibrat și datorită conținutului crescut de Omega 6, in detrimentul Omega 3, are un efect de întreținere a inflamațiilor.
Dacă vorbim de uleiul de floarea soarelui rafinat, cel uzual din comerț situația este și mai dramatică:
- rafinarea uleiurilor – presupune extragerea cu benzine, tratarea cu alcalii, albirea, dezodorizarea și tratarea la temperaturi înalte de 200-250°C (din toate aceste procese rămân multe substanțe/reziduri care se regăsesc în uleiul rafinat)
- prin acest proces apar compuși ciclici de polimerizare, care sunt toxici
- se elimină sau se reduc substanțial: fosfolipidele și vit. E
- acizii nesaturați se saturează – un efect benefic pentru firmele producătoare pentru că uleiul râncezește mai greu, însă nefast pentru sănătatea noastră
- chiar dacă uleiul rafinat nu conține colesterol, el este un generator de colesterol rău, LDL și VLDL
Așadar, afecțiuni precum reumatism, boli cardiovasculare, colon iritabil sau chiar anumite boli autoimune ar putea fi mult ameliorate dacă s-ar elimina din alimentație uleiul de floarea soarelui!
Situația este similară și în cazul uleiurilor de: porumb, soia, șofrănel, struguri, etc.
Singurele uleiuri benefice pentru sănătate, pe care le recomandăm sunt:
- pentru salate: măsline, cânepă, in, dovleac, avocado – toate presate la rece
- pentru gătit: cocos sau măsline
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
PS. În legitatea de mâine tratăm incendiul din organismul nostru!