O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Este osteoporoza o boală inevitabilă? (Legitatea #228)

Este osteoporoza o boală inevitabilă? (Legitatea #228)

Este oare osteoporoza una dintre bolile inevitabile pentru noi toți? După incidența cazurilor din ultima perioadă, am putea spune că da, că ea vine odată cu bătrânețea.

Am putea avea impresia că, indiferent ce facem, mai devreme sau mai târziu, oasele noastre vor deveni casante și se vor rupe mai ușor din cauza faptului sunt mai rarefiate.

Deși osteoporoza afectează toate oasele scheletului, existând o scădere marcată a masei osoase la nivel general, cele mai susceptibile fracturilor sunt oasele șodului și cele ale membrelor (picioare și mâini) fiind de fapt cele mai expuse în cazul unei căzături.

Această boală se manifestă de obicei după vârsta de 60 de ani (moment în care osteoporoza este de obicei diagnosticată), la ani buni după instalarea menopauzei (sau andropauzei). 

Astfel osteoporoza poate avea consecințe severe pentru pacienți: dureri cronice intense și repaus prelungit la pat din cauza fracturilor osoase greu vindecabile.

Masa osoasa atinge vârful în jurul vârstei de 30 de ani. Prin urmare, după vârsta de treizeci de ani este necesară menținerea tonusului muscular și stimularea regenerării osoase prin exerciții fizice și atenție la anumiți parametrii corporali.

Așadar, iată 3 sfaturi practice și ușor de implementat, ca să nu faci osteoporoză:

  • fă-ți analiza de vitamina D (25-OH-vitamina D) și asigură-te că este peste valoarea de 50
  • ia suplimente de vitamina D (și ai grijă și la cofactorii vitaminei D: magneziu si vitamina K) dacă analiza de sânge nu este în parametrii
  • fă sport sau mișcare fizică cu regularitate astfel încât să-ți menții tonusul

Problemele dentare și pierderea dinților reprezintă un mare semnal de alarmă, respectiv cresc susceptibilitatea de a face osteoporoză la vârsta a III-a!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare despre așteptări (ne)realiste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *