O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 2,33 din 5)
Încarc...

Doza zilnică nu este doza terapeutică (Legitatea #293)

Doza zilnică nu este doza terapeutică (Legitatea #293)

De multe ori considerăm suplimentele cu vitamine sau minerale ca fiind necesare doar pentru suplinirea unor carente.

Dar nu înțelegem faptul că acele lipsuri de vitamina, acele carențe au provocat anumite disfuncții care nu pot fi rezolvate doar prin asigurarea „dozei zilnice recomandate”.

De exemplu, în cazul unei persoane diagnosticată cu tiroidită Hashimoto, de obicei există un deficit de seleniu.

Seleniul ajută la reducerea nivelului de hormoni antitroidieni, dar consumul a 3 nuci braziliene, care asigură doza zilnica de seleniu, nu vor duce la reducerea anti-TPO.

Dacă se iau minim 200 mcg de seleniu pe zi împreună cu alte schimbări alimentare și remedii, s-ar putea însă ca rezultatele să fie surprinzătoare. 

Prima data se poate observa mai mult calm (semn de diminuare a tireotoxicozei), iar apoi această senzaţie poate fi susţinută și de rezultatele de laborator, care pot releva cel puțin o înjumătățire a anticorpilor anti-TPO. De exemplu de la 800 la 400. 

Ținerea sub control a tiroiditei Hashimoto nu este ceva simplu și nici măcar nu era subiectul acestei legități.

Am vrut doar sa scoatem în evidență un exemplu edificator referitor la diferența dintre doza zilnica și doza terapeutică.

La fel este și cu vitamina C, doza zilnică recomandată, de 60mg, este strict pentru prevenția scorbutului. Pentru efecte antioxidante sau imunostimulatoare, doza este nevoie să treacă de 1000mg.

Cam la fel este cu multe alte vitamine sau extracte naturale, a căror doză este bine să fie ajustată în funcție de afecțiune dar și de greutatea fiecărei persoane. Este și logic faptul că o femeie de 60kg nu poate avea nevoie de aceeași doză cu un bărbat de 100kg.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

 

P.S. În legitatea următoare, despre viitor și prezent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *