O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 voturi, medie: 3,88 din 5)
Încarc...

Coenzima Q10, coenzima vietii…

Coenzima Q10, coenzima vietii…

Coenzima Q10 este o substanta indispensabila bunei functionari a inimii si a altor organe vitale. Avand rol antioxidant, energizant si  de catalizator al multiplelor procese din organism, coenzima Q10 este esentiala pentru o viata sanatoasa in special la batranete cand nivelele fiziologice de Coenzima Q10 scad.

Ce este coenzima Q10?

Coenzima Q10, denumita si CoQ10 sau Ubichinona, este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in cantitati mari in anumite organe vitale: inima, ficat, creier.

Coenzima Q10 este prezenta, in cantitati foarte mici, in alimente, mai ales in cele de provenienta marina/oceanica, ulei de catina, polen crud, nuci si alune dar este si este sintetizata in celulele organismului.

Ce roluri in organism are coenzima Q10?

Coenzima Q10 este indispensabila starii de bine datorita rolului major detinut in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului. Coenzima Q10 este implicata in toate procesele producatoare de energie si in stocarea energiei in celule.

De asemenea, Coenzima Q10, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare.

Inima este organul care necesita ceai mai mare cantitate de energie pentru a functiona si a-si mentine sanatatea, implicit este organul cu cel mai mare necesar de Coenzima Q10. In cazul deficitului de Coenzima Q10, inima sufera.

coenzima q10 si inima

Un aspect deosebit de important este ca medicamentele din categoria statinelor ajung sa inhibe cu pana la 40% productia fireasca a organismului de conezima Q10. In aceste conditii, cu cat deficitul de Q10 este mai mare, cu atat afectiunea cardiaca este mai grava.

O alta clasa de medicamente care interfera cu metabolismul coenzimei Q10, este reprezentata de beta-blocante. Interferenta in acest caz este la nivelul acidului mevalonic, un precursor al coenzimei Q10.

Astfel in cazul administrarii de statine si beta-blocante este obligatorie suplimentarea cu Coenzima Q10.

Exista dovezi despre activitatea Coenzimei Q10 ca puternic energizant al celulelor microcardiace, care poate oferi speranta milioanelor de oameni afectati de unele boli cardiace, in special de insuficienta cardiaca congestiva, boala in care miocardul (tesutul muscular al inimii) isi pierde treptat forta contractila, ceea ce duce la deteriorarea functiei de pompa a cordului.

Fiind o substanta importanta si de interes pentru sanatate, cercetatorii japonezi au reusit sa sintetizeze Coenzima Q10 in forma bruta si sa o introduca apoi in suplimente nutritive. Majoritatea suplimentelor de Coenzima Q10 au provenienta japoneza.

Cum actioneaza Coenzima Q10?

CoQ10 este un antioxidant de exceptie care, dupa cum s-a demonstrat, patrunde in mitocondrii, acele mici „fabrici de energie” ale celulelor, acolo unde oxigenul este folosit, oferindu-i celulei energia necesara pentru a trai. Pentru a produce energie, celula are nevoie de coenzima Q10. Ubiquinona este adesea denumita „scanteia” care porneste si mentine activitatea „motoarelor”, reprezentate de mitocondrii.

In teorie, daca nu este suficienta coenzima Q10, celulele sufera „caderi de energie”, avariind astfel functia organelor vitale, in special a inimii, care solicita cea mai mare cantitate de CoQ10, in scopul generarii imensului volum de energie necesar pentru ca inima sa continue a pulsa.

Actiuni ale Coenzimei Q10:

– Coenzima Q10 are proprietati antioxidante, tonifiante, vitaminizante;

– Coenzima Q10 manifesta un puternic efect energizant la nivelul tuturor celulelor, stimuleaza activitatea cardiaca, avand actiune benefica asupra inimii si a vaselor sanguine

– Coenzima Q10 regleaza contractilitatea miocardului si a muschilor striati;

– Coenzima Q10 imbunatateste semnificativ functionarea sistemului imunitar prin stimularea organelor implicate in functia imunitara

– Coenzima Q10 are actiune anti-aging, sustinand incetinirea procesului de imbatranire precoce

– Coenzima Q10 ajuta la digestia grasimilor si le protejeaza impotriva oxidarii sau alterarii acestora de radicalii liberi

– Coenzima Q10 contribuie la normalizarea tensiunii arteriale, tonifica peretii vaselor capilare;

– Coenzima Q10 influenteaza pozitiv metabolismul general, nivelul glicemiei si a colesterolului din sange;

– Coenzima Q10 este benefica in mentinerea normala a greutatii corporale;

– Coenzima Q10 sustine cresterea rezistentei organismului la stres, la efort fizic si intelectual, inlatura starea de oboseala;

– Coenzima Q10 revigoreaza organismul si promoveaza o stare generala de bine.

Rolurile fiziologice si mecanisme de actiune ale Coenzima Q10:

  • Coenzima Q10 este implicata in producerea energiei celulare in mitocondrii si la stocarea ei sub forma de ATP (adenozin trifosfat)
  • Coenzima Q10 este implicata in mentinerea diviziunii celulare normale:
    • imbunatateste sinteza acizilor nucleici (acid dezoxiribonucleic – ADN si acid ribonucleic – ARN) vitali in diviziunea, regenerarea si dezvoltarea celulara, pastrarea si transmiterea informatiei genetice
    • creste nivelul de oxigen celular
    • reduce efectele toxice cardiace ale chimioterapiei
  • Coenzima Q10 este implicata in imbunatatirea functiei cardiovasculare:
    • mentine functia endoteliala prin efect antioxidant puternic: neutralizeaza radicalii liberi (de ex.: -O2, -N)
  • Coenzima Q10 este indispensabila mentinerii nivelului si a actiunii coenzimei Q10 in cazul administrarii statinelor, beta-blocantelor, antidepresivelor triciclice, metildopei, hidroclorotiazinei, clonidinei, hidralazinei
  • Coenzima Q10 este importanta pentru mentinerea structurii si a functiilor cerebrale: coenzima Q10 mentine integritatea tecii de mielina care protejeaza fibra nervoasa, marimea si specializarea neuronilor, stimuleaza cresterea neuritilor (dendrite si axoni prin care neuronii comunica intre ei), creste capacitatea de memorare, atentia, reduce senzatia de oboseala cronica si energia excesiva, contractilitatea neuro-musculara, tulburarile date de cresterea nivelului de glucoza in sange
  • Coenzima Q10 reduce stresul oxidativ: mentine permeabilitatea membranei celulare prin reducerea peroxidarii lipidice (potenteaza efectul vitaminelor E, C si al glutationului)
  • Coenzima Q10 imbunatateste sinteza eritrocitelor (hematiilor): creste efectul eritropoietinei asupra maduvei hematogene, avand astfel efect antianemic
  • Coenzima Q10 creste performantele sportive, imbunatateste rezistenta la efort
  • Coenzima Q10 reducerea sangerarile de la nivel gingival
  • Coenzima Q10 sustine functia reproductiva masculina: creste numarul si mobilitatea spermatozoizilor
  • Coenzima Q10 reduce efectele trecerii anilor si previne imbatranirea prematura a organismului

Indicatii si utilizari ale coenzimei Q10:

Principala si cea mai cunoscuta indicatie a Coenzimei Q 10 este insuficienta cardiaca congestiva. Totusi, studiile demonstreaza faptul ca coenzima Q10 este utila si in alte forme de afectare cardiovasculara: in hipertensiunea arteriala, aritmii (palpitatii, batai neregulate ale inimii), angina pectorala (dureri in piept de origine coronariana) si prolapsul de valva mitrala.

Datorita proprietatilor sale puternic antioxidante, Coenzima Q10 este in faza de testare in cazul pacientilor cu afectiuni neurologice degenerative: boala Parkinson, boala Huntington, SLA (scleroza laterala amiotrofica) si scleroza multipla, in mari centre de cercetare medicala.

Pe langa proprietatile benefice care privesc sanatatea inimii, Coenzima Q10 promite sa te scape si de riduri, incurajand mentinerea tineretii pielii.

Conform ultimelor studii, Coenzima Q10 influenteaza pozitiv metabolismul celular afectat de varsta si permite combaterea semnelor de imbatranire care incep la nivel celular, imbunatatind rapid functiile mitocondriale, pierderea functionala a mitocondriilor reprezentand principalul obiect de studiu al teoriilor moderne care incearca sa explice procesul de imbatranire curatanta.

Produse continand coenzima Q10 de calitate si absorbtie ridicata puteti gasi aici.

Interactiuni medicamentoase ale Coenzimei Q10:

  • Coenzima Q10 poate interactiona cu medicatia hipocolesterolemianta si hipoglicemianta.
  • Statinele reduca nivelele fiziologice de Coenzima Q10, fiind indispensabila suplimentarea cu coenzima Q10.
  • Coenzima Q10 reduc efectul anticoagulantelor warfarinice (Cumadina) si scade necesarul de insulina la pacientii diabetici.

Concluzii legate de Coenzima Q10:

Coenzima Q10 este o substanta foarte importanta pentru sanatatea noastra. Necesitatea suplimentarii coenzimei Q10 creste odata cu varsta.

Coenzima Q10 are multiple roluri in organism insa nu poate fi considerata un panaceu universal. Coenzima Q10 sustine buna functionare a organismului si reechilibreaza sistemele care functioneaza deficitar atunci cand ea este insuficienta, dar atat.

Suplimetarea alimentatiei cu coenzima Q10 este importanta peste varsta de 50 de ani si mai ales atunci cand se administreaza medicamente din clasa statinelor.

 

Poti sa fii sanatos sau sanatoasa toata viata! De tine depinde si de alegerile tale!

 

2 thoughts on “Coenzima Q10, coenzima vietii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *