O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,33 din 5)
Încarc...

Ce se intampla daca nu bei suficienta apa? Afectiuni grave cauzate de deshidratare!

Ce se intampla daca nu bei suficienta apa? Afectiuni grave cauzate de deshidratare!

Desi auzim foarte des ca e necesar sa bem multa apa, ignoram asta crezand ca nu este chiar asa de important! Avem impresia ca daca nu bem apa nu se intampla nimic grav.

Situatia nu e chiar asa, adica e mai complicata decat pare, pentru ca oamenii nu constientizeaza ce probleme dobandesc din simplul motiv ca nu beau suficienta apa. Iar atunci cand apar acele probleme nici macar nu fac conexiunea ca ar putea fi din cauza ca nu beau suficienta apa. 

Se spun aceleasi clisee fara sa se explice cu adevarat efectele consumului insuficient de apa. Iar rezultatul este ca tot mai multe persoane sufera de afectiuni care ar putea fi prevenite prin simplul fapt de a bea suficienta apa, de calitate, zi de zi.

Ce afectiuni cauzeaza consumul insuficient de apa sau deshidratarea?

1. Dureri de cap

Durerile de cap sunt in fruntea listei problemelor cauzate de deshidratare. De foarte multe ori o durere de cap trece doar daca bem apa. Am vorbit pe larg despre durerile de cap in acest articol.

2. Constipatie

Constipatia este o afectiune frecventa a zilelor noastre cauzate in principal de 4 factori: alimentatie defectuoasa saraca in fibre, stres prelungit, sedentarism si consum de apa insuficient. Poti afla mai mai multe despre cum scapam definitiv de constipatie in acest articol.

3. Deshidratarea articulatiilor. Hernie de disc.

Daca nu bei suficienta apa, articulatiile tale au foarte mult de suferit pe termen lung. Partile moi ale acestora, cartilajele si ligamentele se deshidrateaza cauzand in final probleme grave. La inceput nu simti nimic. Dar apoi, pe masura ce timpul trece, si suprapus cu o alimentatie cu efect proinflamator, apar alte efecte:

pocnituri, cracmente si dureri.

Acestea se manifesta mai ales la nivelul genunchilor, pentru ca sunt cea mai utlizata articulatie. La aproape fiecare miscare iti folosesti genunchii, dar nu doar ei se deshidrateaza ci si alte articulatii.

hernie de disc cauzata si de deshidratare

Astfe concomitent se produce si deshidratarea discurilor intervertebrale. Intre vertebrele coloanei vertebrale ai niste discuri cartilaginoase care asigura in principal mobilitate si absorbtia socurilor. Odata ce aceste discuri se deshidrateaza si se subtiaza mai este doar o chestiune de timp pana se ajunge la hernie de disc.

Cat de grav e asta? Foarte grav! Pentru ca un disc herniat „sugruma” un nerv important iar durerile devin insuportabile. Daca se asteapta prea mult pot aparea si semne de paralizie pe un anumit membru. Astfel, de cele mai multe ori interventia chirurgicala este iminenta. Chiar si asa se poate ramane cu sechele paralitice toata viata.

Ne asteptam ca un chirurg sa rezolve problema in locul nostru dar interventia nu rezolva nici cauza si nici problema ci doar remediaza un efect de comprimare asupra nervului, coloana vertebrala ramanand la fel de bolnava.

Apoi e nevoie de o recuperare temeinica, de exercitii fizice facute cu regularitate pentru a mentine la nivel optim musculatura lombara sau cervicala si de un consum suficient de apa zi de zi. Adica vei fi obligat sa faci asta in loc sa ti-o asumi de unul singur de la inceput.

Daca nu faci astea si nu schimbi radical modul de viata, daca continui la fel, poti ajunge din nou in aceeasi situatie, la o noua operatie. Ciclul se poate relua de mai multe ori fiind persoane care se opereaza de mai multe ori pentru aceeasi problema.

4. Afectarea rinichilor

Nu cred ca mai e nevoie sa-ti spun ca rinichii tai au nevoie de multa apa pentru a filtra corespunzator sangele.

O sa-ti ofer o comparatie elocventa:

Sa spunem ca ai o sita: ce e mai usor sa filtrezi prin ea, noroi sau apa murdara?

Asadar consumul insuficiente de apa duce la suprasolicitarea rinichilor, la intoxicarea organismului iar apoi la pietre la rinichi.

5. Riduri

Intr-un alt articol scriam ca de multe ori dam sute de lei pe creme hidratante dar nu dam 2 bani pe a bea suficienta apa. Cred ca e mai mult decat evident ca un consum de apa insuficient creeaza uscaciunea pielii si apoi duce la formarea ridurilor in mod accelerat.

6. Oboseala si lipsa de concentrare

Daca te simti mereu obosit si te concentrezi greu, sau te simti apatic si fara chef, poate fi dintr-un simplu motiv: nu bei suficienta apa!

7. Afectarea sistemului cardiovascular

Un consum de apa insuficient duce si la afectarea sistemului cardiovascular. Pentru ca sangele este peste 90% apa, un consum insuficient de apa perturba echilibrul si cauzeaza niste efecte indirecte:

  • Cresterea nivelului de colesterol: corpul produce mai mult colesterol pentru a impiedica deshidratarea celulelor.
  • Hipertensiune arteriala datorata faptului ca sangele devine mai dens si viteza lui de circulatie devine mai mica, astfel tensiunea creste.

Ce afectiuni sau stari pot agrava deshidratarea:

Sunt cateva afectiuni sau stari care pot accentua deshidratarea:

  • diareea
  • voma
  • diabetul insipid
  • calatoriile cu avionul
  • efortul fizic intens fara rehidratare
  • insolatiile
  • consumul de alcool

rehidratare in deshidratare, apa enzimatica

Remedii naturale pentru o rehidratare rapida

Pe termen lung singura solutie o reprezinta consumul de apa suficienta, zi de zi. Ce putem face insa pe termen scurt daca simtim ca suntem intr-o stare de deshidratare. Exista 2 solutii simple, pe langa consumul de apa.

Solutii in situtatii de deshidratare:

Aceste 2 produse chiar pot face minuni si merita sa le ai la indemana si chiar sa le consumi cu regularitate, iti vor face doar bine…pentru ca au ca efect „secundar”, sanatatea pe termen lung!


Acum pe final, ai grija cata apa bei si asigura-te ca bei suficienta, atfel vei avea de suferit! Calitatea apei este la fel de importanta, insa despre asta am vorbit si in alte articole.

…acum fa o pauza si bea un pahar de apa! 🙂

4 thoughts on “Ce se intampla daca nu bei suficienta apa? Afectiuni grave cauzate de deshidratare!

  1. Ionut says:

    Buna ziua vreau si eu sa stiu de ce ma doare burta ma simt obosit nu pot sa beau apa si ma soare si spatele cate o data

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *