O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (14 voturi, medie: 3,36 din 5)
Încarc...

Ce inseamna vocatia si profesia de farmacist in ziua de azi?!

Ce inseamna vocatia si profesia de farmacist in ziua de azi?!

Am ales sa scriu acest articol pentru ca am fost de multe ori intrebat de ce am ales calea farmaciei naturopate si ce este aceea naturopatie?


Ce este naturopatie am explicat deja in alt articol te rog sa-l citesti.


Farmacia cu adevarat clasica este de fapt farmacia naturii! 

Farmacia alopata in schimb a aparut mult mai tarziu odata cu primele medicamente de sinteza, undeva la sfarsitul secolului XIX, iar apoi, odata cu explozia medicamentelor de sinteza, acestea au inceput sa predomine in farmacii in secolul XX sub pretextul ca au un efect mai bun decat remediile consacrate pe atunci.

Asadar farmacia asa cum e ea memorata in istorie NU e cea plina de medicamente ci plina de plante!

S-a crezut ca medicamentele de sinteza vor aduce cu adevarat o imbunatatire a sanatatii generale insa se pare ca nu a fost asa!

E adevarat ca e nevoie de evolutie, insa consider ca evolutia in farmacie se masoara prin rezultate, prin numarul de persoane bolnave sau sanatoase. Iar uitandu-ne astazi in jur vedem mai multe persoane bolnave decat sanatoase.

O sa iti spun acum de ce am ales sa practic o altfel de profesie de farmacist, cea de farmacist naturopat:

Mi-a placut dintotdeauna sa ajut oamenii, sa le ofer sfaturile si consilierea mea. Am facut asta timp de cativa ani, in farmacia alopata, pana cand viata mea s-a transformat radical,

de la bolnav cronic hipertensiv la perfect sanatos.

…si asta nu cu ajutorul medicamentelor ci cu ajutorul naturopatiei, al stilului de viata si al alimentatiei.

Atunci m-am aflat in fata unei situatii critice, din punct de vedere moral:

sa promovez medicamente si tratamente in care nu mai cred, si sa ma aflu intr-o situatie de imoralitate

sau

sa aleg o alta cale, a farmaciei naturopate si ma aflu in integritate, sa pot sa ma uit in ochii oricarei persoane si sa-i spun:

„Sunt bucuros, mandru si onorat de ceea ce fac!”

Profesia de farmacist naturopat e mult mai grea si nu poti sa o practici decat daca ai studii si cunostinte temeinice, atat despre sanatate si boli cat si despre medicamente, remedii si despre alte variante de tratamente naturale disponibile.

Practic e nevoie sa cunosti multe din toate, si din tratamentele clasice si din cele alternative si sa le imbini, astfel incat sa obtii rezultatul dorit: sanatatea pacientului

P de farmacist naturopat necesita empatie sporita fata de pacient si tratamente personalizate de fiecare data cand faci o consiliere; necesita o privire de ansamblu asupra sanatatii si o privire dincolo de simptomele aparente; necesita abilitati de a face conexiuni intre simptome si boli din trecut, intre simptome si obiceiuri alimentare, etc.

…pentru ca rezultatul final, sa nu fie doar disparitia unui simptom ci sanatatea deplina!

Nu am vrut si nu am putut sa aleg sa fac jumatati de masura, pentru ca nici sanatatea nu se negociaza, fiind cea mai de pret „bogatie”.

Problema majoritatii farmacistilor este ca nu mai promoveaza sanatatea ci vanzarea de medicamente, principala problema e ca s-au transformat din promotori ai sanatatii in vanzatori de medicamente.

Imi pare rau sa spun asta si aproape toti farmacistii vor spune ca nu e adevarat, ca ei nu sunt vanzatori de medicamente, desi se pare ca majoriatea asta au devenit! Mi-ar place sa fie altfel, dar daca tu ca farmacist ai fi de partea cealalta a pultului, in locul pacientului, ce impresie ai avea?

Aceia dintre farmacisti, care nu se regasesc in aceasta situatie sunt cei sub 1%, care fac cinste in continuare profesiei de farmacist!

Aflam multe de la pacienti si, fara sa vrem, compara serviciile noastre cu alte servicii din sfera sanatatii si ne spun:

  • ca nu au mai primit astfel de sfaturi competente in nici o farmacie
  • ca farmacistii nu mai au empatie fata de ei, ca empatia nu mai exista
  • ca in farmacie se face doar vanzare si li se „baga pe gat” medicamente
  • ca multi medici nu mai au timp sa-i asculte si ca doar le scriu retete, cu medicamente care nu ii ajuta

Noi am ales sa fim diferiti, am ales o alta cale, o cale mai grea dar o cale prin care sunt sigur ca putem ajuta mai mult, intr-un mod absolut liber si fara constrangeri.

Consideram ca farmacia asa zisa clasica a ajuns la un apogeu si urmeaza declinul. Este primul an in care au ramas locuri neocupate la facultatea de farmacie din Timisoara, tinerii nu isi mai doresc aceasta profesie pentru ca nu mai este respectata si nu mai este nici apreciata.

Parerea mea personala este ca nici facultatea de farmacie si nici cea de medicina nu se preocupa suficient cu latura preventiva a medicinei. Ca urmarea a absolvirii acestor facultati devii ori expert in medicamente, ori expert in boli. Nici un absolvent nu devine expert in sanatate!

Consideram ca s-a ajuns prea departe, sanatatea oamenilor nu mai este pe primul loc ci profitul financiar, cat mai mare.

Profesia de farmacist ar fi trebuit sa fie protejata prin cota demografica astfel incat farmacistii sa se preocupe cu sanatatea oamenilor, nu cu tehnici de vanzari, marketing si crestere a profitului astfel incat sa supravietuiasca financiar; doar pentru ca „intamplator” mai exista inca 2 farmacii pe aceeasi strada, sau chiar usa in usa.

Inca vad persoane ofticate pentru ca noi am ales sa privim altfel lucrurile, sa punem pacientii pe primul loc, sa oferim sfatul in care credem, nu cel care ne aduce cel mai mare profit, am ales sa dam sfaturi simple dar eficiente in dauna tratamentelor scumpe si cu rezultate minime.


Ceea ce spunea Hipocrate in urma cu 2 milenii ramane adevarat, hrana este cel mai important medicament. O alimentatie aleasa cu intelepciune poate vindeca aproape orice boala, alte tratamente pot veni doar in completare.

Asistam la o explozie a cancerelor, a bolilor cardiace, a diabetului, a bolilor de tiroida, a problemelor psihiatrice si… ce facem …cautam medicamente noi? Cand rezolvarea se afla in intoarcerea catre natura si simplitate?

90% din persoanele de peste 20 de ani sufera de o boala, o afectiune! Fie ca este vorba doar de un disconfort gastric sau de o usoara insomnie sau altceva, NU ESTE NORMAL! Ei nu se pot declara cu adevarat sanatosi, pentru ca nici nu sunt.

Varsta de imbolnavire de afectiuni considerate odata bolile batranetii (hipertensiune, hipercolesterolemie, diabet, accident vascular cerebral, infarct miocardic, cancer etc.) au ajuns astazi sa fie frecvente chiar si intre 20 si 30 de ani.

Unde se va ajunge daca noi vom continua asa?  Statisticile spun ca 1 din 3 romani va ajunge sa sufere de cancer in urmatorii ani. Cunosti deja in anturajul tau o multime de oameni care sufera de boala asta. Cat mai putem continua asa?

Dragi farmacisti si alte cadre medicale, ce facem? Asistam ignoranti la degradarea accelerata a starii de sanatate a populatie? Sau facem pasi concreti, asumati prin juramantul depus la finalul facultatii?


Tot in facultate am invatat: „primum non nocere”! Dupa ce m-am vindecat de hipertensiune nu am mai putut sa stau la pultul farmaciei alopate si sa vand medicamente pentru tensiune, cand stiam ca acestea doar intretin o stare de nici sanatos, nici bolnav, cand aflasem pe propria-mi „piele” ca de hipertensiune te poti vindeca in scurt timp doar prin schimbari in stilul de viata.

Cum puteam sa mai stau la pultul farmaciei cand citeam lista interminabila de efecte secundare, cu mult mai mare decat lista de actiuni benefice? …si in acelasi timp sa stiu ca exista alte variante de tratament, mai eficiente si fara efecte secundare.

Acest articol nu este un manifest impotriva nimanui, apreciez medicina alopata in special pentru ceea ce face in situatii de criza, de urgenta, in situatii limita cand se salveaza nenumarate vieti. Insa in afara situatiilor de urgenta putem gasi tratamente naturale mai eficiente, mai sigure si care ar duce cu adevarat la imbunatatirea starii de sanatate in ansamblu.


Din pacate s-a inamplat si ca persoane care nu ma cunosc, sa ma critice si sa ma blameze pe nedrept si in necunostinta de cauza, iar acest articol este atat pentru cei care vor sa afle mai multe despre mine cat si celor care nu au inteles optiunea mea profesionala.

Dupa parerea mea, cel mai oribil lucru este sa iti ocupi timpul raspandind informatii false si denigratoare despre alte persoane, pe care nici macar nu le cunosti… nu o sa inteleg niciodata o astfel de atitudine!

Am fost surprins sa vad chiar ca unii au impresia ca nu am studii de farmacie doar pentru ca am ales sa nu mai lucrez intr-o farmacie alopata.


Am primit critica ca ne denumim farmacie fara sa avem licenta de farmacie alopata:

  • In primul rand, nici nu ne dorim o licenta de farmacie pentru ca in sfera naturala avem suficiente metode de tratament astfel incat sa nu fim nevoiti sa apelam la medicamentele chimice. Rezultatele pe care le avem confirma acest aspect!
    Singurul motiv pentru care am dori sa fim farmacie alopata, ar fi ca sa putem comercializa medicamente homeopatice.
  • In al doilea rand, toti farmacistii stiu ca in momentul de fata, nu se pot obtine noi licente de farmacii in marile orase, iar cele care se deschid, o fac prin mutarea unor farmacii existente si asta doar dispunand de putere financiara astfel incat sa poata realiza asta.
    Din pacate numarul crescut de farmacii nu a dus la o stare de sanatate mai buna ci din contra, am putea spune ca numarul bolnavilor este direct proportional cu numarul de farmacii.
  • In al treilea rand, faptul ca nu putem sau nu vrem sa obtinem o licenta de farmacie alopata nu ne poate ingradi sa ne practicam profesia de farmacist, profesia pe care o iubim si pentru care ne-am dedicat viata.
    Nimic nu ne poate sta impotriva dorintei de a ajuta oamenii sa fie mai sanatosi si de a contribui cu adevarat la sanatatea populatiei.
  • In al patrulea rand, societatea din spatele Minunea Naturii se numeste Farmacia Minunata SRL.
  • In al cincilea rand, ce inseamna de fapt o farmacie:
    o unitate unde lucreaza farmacisti si asistenti de farmacie si care comercializeaza produse benefice pentru sanatatea oamenilor.
    Minunea Naturii – Farmacia Minunata respecta intru totul acest deziderat.
    Ar mai fi un aspect, prepararea. Din pacate nu avem un laborator in care sa preparam noi diverse remedii, insa nici 90% dintre farmacii nu au. Industria este atat de dezvoltata incat situaiile in care este nevoie cu adevarat de preparare, au devenit foarte, foarte putine.

Inteleg frustrarea acelor farmacisti care lucreaza in multe din farmaciile actuale, al caror scop principal este atingerea target-ului si a caror rezistenta emotionala este la limita, asteptand cu „nerabdare” sa loveasca intr-un coleg de breasla care a ales o alta cale, in care este liber sa-si practice p.

Care e pana la urma scopul profesiei de farmacist?

Raspunsul consider ca e: a ajuta oamenii sa fie mai sanatosi!

Cum poti realiza acest scop al profesiei de farmacist?

Sunt mai multe, variante iar noi am ales una dintre ele. Nimeni nu va putea sa ne spuna ca nu am facut bine, atata timp cat pacientii nostri sunt cei multumiti, fericiti si sanatosi.


Asadar dragi colegi, respectati-mi decizia si militati si voi, cat va sta in putere, pentru sanatatea adevarata!

Respectati-va juramantul depus si angajamentul fata de sanatate!

Faceti tot ce puteti pentru a recastiga respectul pentru p de farmacist!

Va doresc sa traiti si voi ce traiesc si eu: bucuria si recunostina celor care au trecut pragul farmaciei noastre! Sfatul meu, sau al altor colegi, care a lasat o amprenta de neuitat asupra sanatatii pacientilor, este ceea ce e cu adevarat important pentru noi!

Va doresc sa fiti si voi memorabili!

Cu respect si consideratie pentru profesia de farmacist,

Farm. Adrian Ienin

3 intrebari si raspunsuri la “Ce inseamna vocatia si profesia de farmacist in ziua de azi?!

  1. Popa Simona Elena says:

    Mândra tare ca va cunosc! Apreciez ca sunteți atât de dornici de evolutie și ca împărtășiți tainele cunoașterii voastre cu noi, restul lumiii.
    Felicitări pentru munca voastră și pentru articolul emoționant!

  2. Lavi says:

    Proiectul vostru este o sursa de inspiratie, o lecție, o motivație! Felicitări!!!
    Se pune ca cea mai înaltă formă de inteligenta este sa nu ii judeci pe altii, deci cei care au ceva de obiectat la adresa deciziilor voastre trebuie lăsați în pace😉.
    Pe de altă parte câtă dăruire și convingere este in acest proiect arată rezultatele.👍restul comentariilor nu au sens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *