O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Pierderea auzului, semnul premergător pentru demență și Alzheimer (Legitatea #440)

Pierderea auzului, semnul premergător pentru demență și Alzheimer (Legitatea #440)

Știi că prevenția este „specialitatea” noastră și ne place să îți oferim semne care prevestesc boli grave cu mult timp înainte ca acestea să apară.

Azi vrem să îți prezentăm un semn care poate prevesti cu câțiva ani înainte demența senilă și boala Alzheimer. Iar acest semn este: pierderea auzului! 

De ce este pierderea auzului un factor de risc pentru demenţă?

Pierderea auzului legată de vârstă este o problemă comună care afectează peste 50% dintre adulții americani (acolo se face cele mai multe studii) cu vârsta de 70 de ani și, deși poate părea așa, nu este doar un inconvenient.

Pierderea auzului apărea din cauza degenerării celulelor din urechea internă și din cauza atrofiei neuronilor care transmit semnalul auditiv. Mai mult, modificările legate de vârstă în creier ne pot afecta și capacitatea de a procesa informațiile auditive și înțelegerea vorbirii.

Mai multe studii au identificat o legătură între pierderea auzului și demență. Odată cu severitatea scăderii auzului, crește și riscul de demență. 

Studiul longitudinal Baltimore asupra îmbătrânirii a constatat că vârsta la care se produce pierderea auzului poate fi un posibil biomarker pentru declinul cognitiv și demența. În plus pierderea auzului a fost identificată ca fiind unul dintre cei 12 factori de risc pentru demență. În acest articol mai găsești și alte moduri de a preveni și încetini evoluția bolii Alzheimer.

Legătura dintre pierderea auzului și demență poate fi explicat prin trei ipoteze principale:

  • sarcina cognitivă crescută datorită pierderii auzului
  • pierderea aportului senzorial care duce la atrofia creierului (ipoteză în cascadă) 
  • un comun proces neurodegenerativ determinând și pierderea auzului și tulburări cognitive

Studiile observaționale sugerează de asemenea că tratarea pierderii auzului cu aparate auditive poate reduce riscul de demență. Cu toate acestea, mai sunt necesare teste controlate pentru a confirma aceste ipoteze.

Dar, în ciuda limitărilor la studiile curente, este clar că tratarea auzului poate îmbunătăți calitatea vieții și poate întârzia debutul sau severitatea demenței pentru milioane de vârstnici.

Este esențial să nu ignori pierderea auzului în cazul tău sau a persoanelor dragi ție. Pacienții cu afectarea cognitivă ar trebui să fie evaluați pentru calitatea auzului iar cei cu o afectarea a acestuia ar trebui să urmărească restabilirea acestuia cât pot de mult.

 

În cele din urmă, sănătatea auzului poate îmbunătăți calitatea generală a vieţii şi poate reduce riscul de declin cognitiv și demență!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.cell.com/neuron/pdf/S0896-6273(20)30610-3.pdf
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075051/?xtor=AL-32280680.
– https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/lio2.65
– https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/hearing-aids-slow-cognitive-decline-people-high-risk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *