O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Ingredientele nocive din guma de mestecat (Legitatea #450)

Ingredientele nocive din guma de mestecat (Legitatea #450)

Te-ai gândit vreodată care este conținutul unei gume de mestecat?

Sunt cel puțin 10-15 ingrediente și aproape niciunul natural. 

Majoritatea ingredientelor sunt sintetice și cu potențial dăunătoare pentru sănătate.

Mai jos sunt enumerate pe rand ingredientele unei gume de mestecat, precum și impactul asupră sănătății:

  1. Sorbitol: un alcool obținut din zahăr folosit adesea ca îndulcitor și agent de îngroșare; consumul excesiv poate duce la probleme gastrointestinale, cum ar fi diaree și flatulență, mai ales la persoanele cu sensibilitate gastrică.
  2. Xilitol: un alt alcool obținut din zahăr și este utilizat ca îndulcitor; consumul excesiv poate provoca disconfort gastric, diaree și flatulență; în cantități mari, poate fi toxic pentru animalele de companie, în special pentru câini.
  3. Aspartam: este un îndulcitor artificial cu potențial cancerigen; apoi metabolizarea sa poate forma fenilalanină, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele cu fenilcetonurie, o tulburare metabolică destul de rară. 
  4. Manitol: este un alt alcool de zahăr utilizat ca îndulcitor și agent de îngroșare; consumul excesiv poate provoca diaree și disconfort gastric.
  5. Acesulfam-K: este un îndulcitor artificial a cărui studii pe animale au arătat potențiale efecte cancerigene.
  6. Sucraloza: este un îndulcitor artificial la care mulți oameni pot prezenta sensibilitate și pot experimenta reacții alergice.
  7. Baza de gumă: nu putem afirma dacă baza de gumă are sau nu efecte nocive atâta timp cât nu știm proveniența ei; ea poate fi naturală, extrasă din copacul de cauciuc sau arborele de sapot; sau poate fi sintetică produsă în mod chimic din cauciuc butadienă-stirenic (BSR) sau poliizopren.
  8. Agent de umezire glicerol: sau glicerina este un compus natural și este considerat sigur în doze mici pentru consumul uman; este utilizată adesea ca agent de umezire în produsele alimentare și cosmetice.
  9. Agent de ingroșare guma arabica: este o rășină naturală din copacul Acacia și este utilizată ca agent de îngroșare și stabilizare în industria alimentară; este considerată sigură pentru consumul uman.
  10. Arome: nu știm exact ce fel de arome, dar anumite arome artificiale pot conține substanțe chimice controversate, multe din ele cu potențial alergen sau chiar mai rău.
  11. Uleiuri de menta (0,972%): dacă vorbim de ulei esențial natural de mentă, acestea sunt sigure în cantități mici.
  12. Emulsifiant lecitina din soia: este un emulsifiant natural și este considerată sigură pentru consumul uman dar să nu uităm că provine din soia care este în mare parte modificată genetic cu repercusiuni serioase asupra sănătății.
  13. Agent de glazurare ceara de carnauba: dacă este varianta naturală, ceara de carnauba este o substanță naturală derivată din frunzele palmierului Copernicia prunifera și în cantități mici este considerată sigură.
  14. Antioxidant BHA (Butylated Hydroxyanisole): BHA este un conservant utilizat în produsele alimentare și cosmetice; a fost clasificat ca posibil cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) dar cu toate acestea, Agenția pentru Protecția Mediului a Statelor Unite (EPA) a concluzionat că BHA este sigur pentru consumul uman în cantități mici.

Deci în concluzie, avem 3 ingrediente cu potențial cancerigen și 2 cu potențial alergen.

Și apoi ne mirăm de „abundența” cancerelor și explozia de cazuri de alergie la ambrozia (și nu numai)! 

Subliniem pe această cale importanța citirii etichetelor și a conștientizării compoziției produselor pe care le consumăm. Într-o lume tot mai bolnavă, acest aspect este crucial!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *