Pe lângă neuroplasticitate, creierul nostru mai are o capacitate chiar mai fantastică. Aceasta se numește neurogeneză și este capacitatea creierului de a forma noi neuroni.
Ce este neurogeneza?
Neurogeneza, despre care se credea că se întâmplă doar în perioada pre-natală, fiind responsabilă cu formarea creierului șu „umplerea” lui cu neuroni, este încă prezentă și la adulți.
De-a lungul timpului mai mulți cercetători au descoperit că neurogeneza este posibilă și la adulți. Joseph Altman, Michael Kaplan și alții au demonstrat încă de acum 50 de ani că apare fenomenul de creștere a noi neuroni în creierul de șoarece adult. Informațiile din această zonă și pe acest subiect au continuat să apară periodic.
Deși în credința colectivă încă avem impresia că numărul de neuroni doar scade, și că, după pubertate, singurele schimbări pe care le putea avea creierul erau negative: îmbătrânire, deteriorare, reducerea secreției de nuerotransmițători (serotonină, ocitocină, dopamină), de fapt nu este adevărat și creierul nostru se poate regenera.
Încă nu se vorbește suficient nici despre neurogeneză, nici despre neuroplasticitate dar asta nu înseamnă că aceste fenomene nu există.
Înlătură aceste bariere din mintea ta și ascultă pentru împuternicire discursul de la TED al lui Sandrine Thuret (Neuroscientist & Head of the Neurogenesis and Mental Health Laboratory, King’s College London) care susține și ea că neurogeneza există și care ne spune pe scurt ce putem face noi ca să ajutăm creierul să producă noi neuroni. Video-ul are subtitrare și în limba română.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea următoare, despre un colier…