Continut articol
Ne dăm seama de importanţa aerului doar atunci când ne lipseşte…și de importanța aerului curat doar atunci când ne îmbolnăvim!
Majoritatea dintre noi trăim în orașe sau în zonele periferice acestora, unde calitatea aerului nu este cea mai bună. Fumul industrial, gazul de la eşapamentul maşinilor, fumul de ţigară şi praful sunt principalele surse de poluare, pe care greu le putem neutraliza.
În antiteză, cel mai curat aer este cel dintr-o pădure de conifere, mai curat chiar decât cel dintr-o sală de operație. Coniferele emit uleiuri esențiale care purifcă și dezinfectează aerul.
Dimineața, și în parcurile împădurite ale orașelor aerul este totuși mai curat, iar atunci este momentul optim să te bucuri de el. Totodată evadează cât poți de des în afara orașului, în zone cât mai puțin poluate, unde să-ți încarci plămânii cu prospețime.
Indiferent unde ești, fă zilnic 15 respirații profunde (vezi si legitatea #8) şi concentrează-te pe expirarea îndelungă a aerului. O respirație profundă înseamnă că îţi vezi abdomenul cum se umflă şi se dezumflă în timpul respirației. Respiraţiile profunde vor duce la o mai bună oxigenare a creierului şi la o mai bună funcţionare a întregului organism.
Fă plimbări în aer liber zilnic şi în special după ploaie sau după furtună, atunci aerul este mai curat şi purificat. Când eşti la munte sau în aer foarte curat, fă drumeţii, fă alergări, fă mult efort fizic pentru a creşte capacitatea vitală şi pentru a schimba tot aerul rezidual din plămâni.
Totuşi, pe lângă oxigen, noi mai inspirăm multe alte gaze şi ioni. Să vedem ce este benefic şi ce nu.
- Aerul curat şi proaspăt conţine ioni negativi, cu rol alcalinizant şi sanogenic (generator de sănătate).
- Aerul poluat conţine ioni pozitivi (radicali liberi), care oxidează şi acidifiază organismul.
La fiecare inspiraţie, inspirăm 2-3 milioane de ioni fie pozitivi, fie negativi. Concentraţia ionilor negativi este de 40 de ori mai mare la munte faţă de cea dintr-un oraş poluat.
Poluarea este ceva ce nu vedem și nu prea simțim (și chiar dacă simțim, preferăm să ingorăm), însă este ceva care ne poate afecta foarte mult sănătatea, într-un mod la fel de subtil și neprevizibil!
Reflectează puțin la calitatea aerului pe care îl respiri!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine, despre motivație!