Noi, oamenii, suntem asaltați de un cocktail de prejudecăți care pun accentul pe prezent și minimizează viitorul îndepărtat.
Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim prea mult la viitor cu realism și ni se pare prea greu să ne ținem de o dietă sau de un program de exerciții fizice, deoarece nu le înțelegem importanța reală pe termen lung.
De asemenea, ființele umane tind să fie optimiste când vine vorba de sănătatea lor. Ne închipuim despre noi că vom fi niște pensionari cu părul grizonat, preocupați de hobby-uri noi și pregătiți să ne jucăm cu nepoții.
Nu ne vedem în niciun caz în spital, imobilizați la pat, conectați la o perfuzie și cu o sondă urinară.
Studiile arată că noi nu negăm existenţa cancerului sau a atacurilor de cord, doar că puțini sunt aceia care chiar cred că li se poate întâmpla chiar lor.
Mai avem o înclinaţie, să extrapolăm pe baza experienței anterioare. Din fericire, cei mai mulți dintre noi nu trăim experiența mai multor boli cronice simultan, înainte de bătrânețe; când ne imaginăm la pensie, nu luăm în calcul că vom fi bolnavi, fie și numai pentru că nu ştim prea multe despre asta.
Chiar și o boală cronică, o „mică” hipertensiune, nu pare să sperie cu adevărat pe cineva. Auzim des: „Trebuie să iau doar 2 pastiluțe toată viața, nu e nimic grav!” Când de fapt ar fi nevoie să conștientizăm că este o problemă serioasă și că, dacă nu facem nimic, pe termen lung asta va veni la pachet cu alte afecțiuni sau chiar cu o moarte subită!
Doar atunci când efectiv ajunge sa ni se întâmple ceva chiar grav, putem să devenim conștienți, însă de cele mai multe ori este prea târziu. Uneori nu mai avem energia să ne resetăm stilul de viață si modul de gândire, alteori chiar afecțiunile sunt prea grave pentru a putea fi vindecate, sau alteori forță vitală a organismului devine prea slabă.
Nu aștepta să fie prea târziu, nu fi prea optimist cu sănătatea ta, statisticile sănătății te contrazic.
1 din 2 români vor suferi de o problemă cardiacă iar 1 din 3 de o formă de cancer, chiar nu este de glumit! Nu mai ai timp de pierdut, este momentul să conștientizezi că sănătatea ta de “mâine” depinde de ceea ce cei face “astăzi”.
Nu uita, este mai ușor să previi decât să tratezi!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine, despre ce e mic dar semnificativ
Pingback: Legitatea #132: Nu putem privi în perspectivă decât în retrospectivă! - Blogul Minunea Naturii