Stilul de viață al societății actuale este total nesănătos iar dovadă sunt frecvența îmbolnăvirilor. Totodată percepția generală este că e foarte greu să-ți schimbi stilul de viață și unora li se pare chiar imposibil.
În această legitate ne propunem să-ți arătăm că nu este chiar atât de greu și că există de fapt mici aspecte care pot avea o importanță deosebit de mare.
Iată câteva diferențe care fac diferența, cât de ușor ceva benefic poate deveni nociv dar și invers. Am ales exemple din zona viciilor sau a produselor care pot transforma ceva semi-benefic în ceva extrem de nociv:
- Carne de la animale care pasc iarbă vs cele din ferme care mănâncă cereale – deși laptele și carnea par identice, de fapt este o diferență de la cer la pământ: animalele care mănâncă iarbă sunt bogate în omega-3 pe când cele de la fermă au mai mult omega-6
- Sarea cu cianură vs sarea naturală – una ne otrăvește lent pe când cealaltă este bogata plin minerale
- Vinul din struguri copți la maturitate fără adaos de zahar vs cel cu zahăr și obținut din tescovină – este un subiect larg, însă se cunoaște din antichitate că un pahar de vin roșu natural are beneficii pentru sănătate, important este să fie natural, nu „îmbunătățit”
- Berea naturală nefiltrată plină de probiotice vs cea pasteurizată sau ultrafiltrată – este cam aceeași discuție ca și la vin, un pahar de bere naturală, nu balonează, ajută digestia și formarea de bacterii probiotice
- Murături fermentate natural vs murături cu zahăr și oțet – primele sunt „aur” pentru colon și digestie, pe când cele din urmă nu au niciun beneficiu, din contră
- Susanul integral, cea mai bogată sursă de calciu, vs susanul decorticat, foarte slab nutrițional
- Zahăr rafinat vs miere, primul ar merita să fie semnalat precum pachetele de țigări, pe când mierea este un veritabil superaliment (consumată în limita a 1-2 linguri)
- O salată la începutul fiecărei mese (bogată în fibre, antioxidanți și enzime) vs o masă cu 3 feluri de mâncare, toate supra-preparate cu multe calorii și valoare nutritivă mică.
- O pâine din făină integrală, bogata în fibre, vitamine și minerale sau chiar fără gluten vs o pâine din făină albă care este bogata doar în gluten și calorii
- Cartofi copți în coajă la cuptor vs cartofi prăjiți, deși cartofii în general nu excelează la capitolul nutrienți, măcar cei copți la cuptor nu sunt toxici și nu ne îmbolnăvesc
- Mixuri de condimente (de tipul Vegeta, Delikat, Secretul gustului) pline de potentiatori de aroma (glutamat) vs legume deshidratate simple, fara adausuri si fara nimic nenatural
Etc.
Sperăm că ai înțeles ideea, e nevoie de schimbări mici dar care pot duce la rezultate mari.
Încă o observație: dacă nu poți obține un anumit aliment dintr-o sursă cu adevărat sigură și benefică, este mai înțelept să nu îl consumi deloc!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
P.S. În legitatea de mâine, o altă perspectivă a optimismului.